Chleb
Re: Chleb
Gosiu , po wyjęciu z pieca pomaluj chleb pędzlem zanurzonym w zimnej wodzie .
Re: Chleb
Ja piekę w takim ,który ma 108 lat ani folia ,ani malowanie nie da efektu chrupiącej cienkiej skórki !
Tylko moja gęsiarka
Tylko moja gęsiarka
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Chleb
Dzięki Halinko, właśnie o tym zapomniałam ,ale czy to oprócz polepszenia wyglądu ,wpłynie na miękkość skórki ?malina pisze:Gosiu , po wyjęciu z pieca pomaluj chleb pędzlem zanurzonym w zimnej wodzie .
Marysiu ,super ten żeliwny gar , a z ilu gramów mąki robisz chleb do takiego gara ? Chyba z kilograma nie wejdzie ? W podobnym ,żeliwnym kociołku , na wyjazdach w góry ,w ognisku piekliśmy warstwową zapiekankę z ziemniakami ,cebulą i boczkiem - dietetyczna nie była ,ale dobra .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Chleb
Halinko , hurrrra ! jesteś Wieeeelka ! - dzięki .Tak jak radziłaś , zaraz po upieczeniu pomalowałam pędzlem z zimną wodą , ale odchodził sezam ,to popryskałam spryskiwaczem , w każdym bądź razie pomysł zwilżenia jest super. Potem ,na wszelki wypadek przykryłam też ściereczką czystą ,jak mi radziła koleżanka ,tak więc skórka jest mięciuteńka , wśrodku zresztą też.
- Załączniki
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Chleb
Nie da się poprawić ,miało być : " ...nie żytniej ..." .
Marysiu, mówiłaś kiedyś ,że możesz mi przesłać fotkę przepisu na chleb, jak sobie wybiorę .Mogłabyś proszę wysłać ten z orzechami i żurawiną i na rogaliki drożdżowe ? Dzięki . Pokaż trochę swoich wypieków na zakwasie , czy też pieczesz 1 raz w tygodniu ,kiedy trzeba dokarmiać zaczyn ? Czy pieczesz z 1 kg mąki , czy więcej ?
Marysiu, mówiłaś kiedyś ,że możesz mi przesłać fotkę przepisu na chleb, jak sobie wybiorę .Mogłabyś proszę wysłać ten z orzechami i żurawiną i na rogaliki drożdżowe ? Dzięki . Pokaż trochę swoich wypieków na zakwasie , czy też pieczesz 1 raz w tygodniu ,kiedy trzeba dokarmiać zaczyn ? Czy pieczesz z 1 kg mąki , czy więcej ?
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: Chleb
Gosiu ,całe lato piekłam chleb na drożdżach bo zakwas trzeba bardzo pilnować a ja piekę rzadko, raz w tygodniu i male chlebki takie 1/2 kg. Staram się nie jeść chleba i tylko mężowi tak dogadzam
Teraz zakładam zakwas bo już mi się tęskni za takim dobrym kwaśnym chlebkiem.Twardo się trzymam i zjadam tylko 1 kromkę chleba no jak słabszy dzień to dwie -wyniki w odchudzaniu,że tak powiem nieskromnie rewelacyjne, sama siebie chwalę:super:
a teraz przepisy o które pytasz :
Dobrych wypieków życzę
Teraz zakładam zakwas bo już mi się tęskni za takim dobrym kwaśnym chlebkiem.Twardo się trzymam i zjadam tylko 1 kromkę chleba no jak słabszy dzień to dwie -wyniki w odchudzaniu,że tak powiem nieskromnie rewelacyjne, sama siebie chwalę:super:
a teraz przepisy o które pytasz :
Dobrych wypieków życzę
Re: Chleb
Gosiu i Mario , to mi się podoba , te piękne i smaczne - nie podlega dyskusji - chlebki .
Po to się mamy by sobie pomagać Smacznego
P.S ja nie mam jeszcze piekarnika i nic nie piekę i boleję nad tym
Po to się mamy by sobie pomagać Smacznego
P.S ja nie mam jeszcze piekarnika i nic nie piekę i boleję nad tym
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Chleb
Dzięki Marysiu ! Mogłabyś mi wytłumaczyć ,proszę co oznacza "Rozczyn I" ," Rozczyn II" i " Dodatek" ? Wybieram rozczyn I lub II i dodaję go do składników z "Dodatku " ? Ciekawe ,czy drożdże mogę zamienić na zakwas ? Coś nie kumata jestem...
Marysiu, jestem pełna podziwu ! , zwłaszcza ,że ja niestety nie grzeszę taką autodyscypliną , a tak w realu chętnie bym podziwiała Twoje rezultaty w Busku , gdzie się wybieram na wiosnę ,jeśli byś chciała.
Halinko, to dzięki Tobie i Marysi , piekę teraz chleby , chociaż najlepiej jak Marysia robi ,piec je dla innych , bo zaczyna być to ryzykowne ,zwłaszcza kiedy wychodzą coraz lepsze . Halinko ,cierpliwości , na pewno doczekamy się chlebków i innych pyszności w Twoim wydaniu , buźka !
Marysiu, jestem pełna podziwu ! , zwłaszcza ,że ja niestety nie grzeszę taką autodyscypliną , a tak w realu chętnie bym podziwiała Twoje rezultaty w Busku , gdzie się wybieram na wiosnę ,jeśli byś chciała.
Halinko, to dzięki Tobie i Marysi , piekę teraz chleby , chociaż najlepiej jak Marysia robi ,piec je dla innych , bo zaczyna być to ryzykowne ,zwłaszcza kiedy wychodzą coraz lepsze . Halinko ,cierpliwości , na pewno doczekamy się chlebków i innych pyszności w Twoim wydaniu , buźka !
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: Chleb
Gosiu. obydwa zaczyny : pierwszy w temp.pokojowej ,drugi w lodówce ,potem wszystko razem z pozycja "dodatkowo".Drożdże zawsze mozna zastapić zakwasem tylko nikt nie wie ile za ile
W Busku zawsze Cię znajdę
W Busku zawsze Cię znajdę
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Chleb
Dzięki Marysiu , trochę to skomplikowane , ale jak przyjdzie odpowiedni moment to przestudiuję i mam nadzieję dam radę .Bardzo ciekawy przepis .
A na razie mam ochotę od dawna na biały chlebek , no może z malutkim dodatkiem jakiejś ciemnej mąki .
Kupiłam mąkę z kaszy gryczanej ( nie jestem pewna czy tak to się tłumaczy) i ciekawa jestem jaki chleb z tego wyjdzie , czy któraś z Was piekła już taki chleb ? Jaki jest ? smaczny ?
A na razie mam ochotę od dawna na biały chlebek , no może z malutkim dodatkiem jakiejś ciemnej mąki .
Kupiłam mąkę z kaszy gryczanej ( nie jestem pewna czy tak to się tłumaczy) i ciekawa jestem jaki chleb z tego wyjdzie , czy któraś z Was piekła już taki chleb ? Jaki jest ? smaczny ?
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: Chleb
Gosiu , z samej gryczanej może się nie udać , stosowałam ją jako dodatek z innymi mąkami - orkiszową , żytnią , z przewagą chlebowej plus dodatki ziarna .
Re: Chleb
A ja ostatnio nabyłam mąki :słonecznikową,dyniową i jaglaną, tez dokładam po trochę i chleb jest bardziej wilgotny .
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Chleb
Dzięki Dziewczyny , też myślałam żeby gryczanej dodać max 30% . O mące słonecznikowej i jaglanej nigdy nie słyszałam - ciekawe.
Szkoda ,że tutaj są zupełnie inne oznaczenia mąk i nie da się tego za bardzo przetłumaczyć ,jedynie mąka orkiszowa brzmi podobnie , a ta chlebowa o której piszesz Halinko , to tutaj pewnie mąka 0 , do wypieków ciast używa się mąki 00 .Obie są białymi ,pszennymi mąkami .
Szkoda ,że tutaj są zupełnie inne oznaczenia mąk i nie da się tego za bardzo przetłumaczyć ,jedynie mąka orkiszowa brzmi podobnie , a ta chlebowa o której piszesz Halinko , to tutaj pewnie mąka 0 , do wypieków ciast używa się mąki 00 .Obie są białymi ,pszennymi mąkami .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: Chleb
Gosiu w Polsce też pojawiła się maka "00" ale ona raczej chlebowa nie jest, mozna przypuszczać po bielutkim kolorze ,ze raczej tortowa !
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Chleb
Masz rację Marysiu , mąka 00 to mąka na ciasta jak chyba napisałam , a mąka 0 , to mąka chlebowa .
Świetne te mąki ,które pokazujesz , na pewno takich u nas nie ma , nie mogłam znaleźć żytniej ,a co dopiero taaaakie ! .Żytnią w końcu znalazła moja koleżanka ,która też piecze , w jednym z dyskantów i jest to mąka produkowana w Niemczech . Do zaczynu ,który dostałam , a który Wam pokazywałam , też dodaję tą białą mąkę 0 , chlebową , chociaż myślę , że skoro w Polsce zaczyny są na żytniej ,to też mogę ją dać ,tylko ta konsystencja inna ...
Marysiu , Ty ,jak się domyślam ,też używasz jako dodatek tych wyszukanych mąk , jaki procent mniej więcej ?
Chlebek wyszedł Ci pierwsza klasa ! , pokaż wszystko , co upieczesz z tych ciekawych mąk .Mnie koleżanka od chlebów , poradziła dodać mąkę " semola grano duro" , czyli rodzaj pszenicy jak mniemam , mówiąc ,że będzie bardziej puszysty i faktycznie taki wyszedł , choć moje dłuuuuugie wyrabianie też zrobiło swoje .
Świetne te mąki ,które pokazujesz , na pewno takich u nas nie ma , nie mogłam znaleźć żytniej ,a co dopiero taaaakie ! .Żytnią w końcu znalazła moja koleżanka ,która też piecze , w jednym z dyskantów i jest to mąka produkowana w Niemczech . Do zaczynu ,który dostałam , a który Wam pokazywałam , też dodaję tą białą mąkę 0 , chlebową , chociaż myślę , że skoro w Polsce zaczyny są na żytniej ,to też mogę ją dać ,tylko ta konsystencja inna ...
Marysiu , Ty ,jak się domyślam ,też używasz jako dodatek tych wyszukanych mąk , jaki procent mniej więcej ?
Chlebek wyszedł Ci pierwsza klasa ! , pokaż wszystko , co upieczesz z tych ciekawych mąk .Mnie koleżanka od chlebów , poradziła dodać mąkę " semola grano duro" , czyli rodzaj pszenicy jak mniemam , mówiąc ,że będzie bardziej puszysty i faktycznie taki wyszedł , choć moje dłuuuuugie wyrabianie też zrobiło swoje .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.