cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy
Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy
Dzisiaj przygotowuję dynię faszerowaną
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy
Wygodniej pisze mi się z kompa, to resztę opiszę teraz.
Chociaż pewnie też podobnie robicie, dynie mam nieduże więc dlatego dwie od razu przygotowuję. Po umyciu trzeba odkroić górę, tak aby powstała z tego pokrywka, potem wydrążyć z pestek i miąższu i posolić dynię od środka. Farsz tym razem przygotowałam klasyczny jak na gołąbki z tym, że dodałam jajko dla większej zwięzłości, bo kroję plastry poziomo i nie chcę żeby się rozpadły. Często robię też z kaszą jaglaną, cukinią i pieczarkami, czy grubą kaszą pęczak i grzybami leśnymi.
Zapakowałam w rękaw do pieczenia i hop do piekarnika, teraz pieką się, jeszcze zdążę przygotować sos tym razem będzie pomidorowy, ja wolę beszamelowy z gałką muszkatołową, ale jutro mam dzieci to robię pod ich gust. Jak uda się to jutro pokażę upieczone.
Przed pieczeniem smaruję dynię olejem, tak dla ostrożności.
Chociaż pewnie też podobnie robicie, dynie mam nieduże więc dlatego dwie od razu przygotowuję. Po umyciu trzeba odkroić górę, tak aby powstała z tego pokrywka, potem wydrążyć z pestek i miąższu i posolić dynię od środka. Farsz tym razem przygotowałam klasyczny jak na gołąbki z tym, że dodałam jajko dla większej zwięzłości, bo kroję plastry poziomo i nie chcę żeby się rozpadły. Często robię też z kaszą jaglaną, cukinią i pieczarkami, czy grubą kaszą pęczak i grzybami leśnymi.
Zapakowałam w rękaw do pieczenia i hop do piekarnika, teraz pieką się, jeszcze zdążę przygotować sos tym razem będzie pomidorowy, ja wolę beszamelowy z gałką muszkatołową, ale jutro mam dzieci to robię pod ich gust. Jak uda się to jutro pokażę upieczone.
Przed pieczeniem smaruję dynię olejem, tak dla ostrożności.
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy
Betti , pięknie i smacznie wyglądają te dynie .
Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy
Rzeczywiście smacznie wyglądają. Jeszcze takich nie jadłam. Papryki faszerowane tym nadzieniem jadłam ale dyni nie
Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy
Po rozkrojeniu teź dobrze wygląda i smakuje wybornie, trzeba wcześniej wnętrze dyni dobrze nasolić
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy
Pyszności! Ja uwielbiam faszerowane mięskiem patisony, a także ich marynowaną wersję - ze słoiczka smakują niczym korniszony.
Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy
Zrobiłam sałatkę z nowego przepisu z cukinii , marchewki , papryki - tu pokazuję jeden słoik bo reszta już w piwniczce , nie przejdę do przepisu z papryki tylko tu pokażę - "sos" paprykowo- pomidorowo - czosnkowy , może być do wędlin , do grzanek itd .
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy
Aż chciałoby się próbować Halinko . Czy ta sałatka jet z octem ? zrobiona tak "na winno"?
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy
Gosiu , tak lekko "na winno" ale tylko trochę octu jabłkowego by nie zatracić smaku jarzyn .Sylwia,Gosia pisze:Aż chciałoby się próbować Halinko . Czy ta sałatka jet z octem ? zrobiona tak "na winno"?
Przepisy są na mojej osi Facebooka , wysłałam znajomym , powinno być i u Ciebie .
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy
Dzięki Halinko , nie widziałam na fs , od dawna tam nie zaglądam , ale jak będę potrzebować to mam nadzieję , że znajdę . Twoich buraczanych i z papryką ,poprzednich przepisów jeszcze nie sprawdziłam ,ale też kiedy zajrzę do tego przepisu . Na pewno są pyszne ,jak wszystkie Twoje przepisy .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy
Papryka , opieczona wcześniej w piekarniku , odparowana w worku zdjęta skóra i zapasteryzowana w małych słoiczkach /olej z czosnkiem i wegetą eco /
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy
Myślałam ,że to filety wołowe .Pięknie wyglądają ,dobry sposób na ściągnięcie skórki , nie znałam .
No i nalewka z pigwy - same pyszności !
No i nalewka z pigwy - same pyszności !
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy
Lato w słoiku, Halinko do czego zajadasz taką paprykę samą czy jako dodatek? Z podanych składników czuję, że to moje smaki. Pewnie i bazylii, czy tymianku też można dodać, dla różnorodności.
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy
Beatko , większość zapraw jarzynowych na zimę jest z octem , ta papryka i sos są dodatkami do grila , kanapek , wędliny - chce się poczuć prawdziwy smak papryki , surowa mi nie leży w żołądkuBettiw pisze:Lato w słoiku, Halinko do czego zajadasz taką paprykę samą czy jako dodatek? Z podanych składników czuję, że to moje smaki. Pewnie i bazylii, czy tymianku też można dodać, dla różnorodności.
Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy
Halinko mi surowa papryka coś "chodzi" po żołądku, ale duszona czy przerobiona w inny sposób już smakuje i spokojnie mogę zajadać, dlatego robię pasty i sosy z papryki.
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty