Domowe przetwory z pomidorów i papryki - poszukiwane!
Domowe przetwory z pomidorów i papryki - poszukiwane!
Witajcie!
Szukam jakiś dobrych przepisów na smaczne przetwory z papryki i pomidorów. Chodzi mi o jakieś sosy i pasty, które w zimie można dodawać do zup. makaronów, pizzy.
Na pewno jest tu sporo wyśmienitych kucharek, które zechcą się podzielić swoimi sprawdzonymi przepisami
Szukam jakiś dobrych przepisów na smaczne przetwory z papryki i pomidorów. Chodzi mi o jakieś sosy i pasty, które w zimie można dodawać do zup. makaronów, pizzy.
Na pewno jest tu sporo wyśmienitych kucharek, które zechcą się podzielić swoimi sprawdzonymi przepisami
Ja robię tylko koncentrat pomidorowy trochę przepisów znajdziesz tutaj: przetwory z pomidorów na zimę
Z papryki można natomiast zrobić nie tylko sos do zupy ale i samą zupę. Przepisy z poradnika naszego forum:
zupa krem z papryki i pomidorów
a z przetworów jest jak marynować paprykę - papryka marynowana w occie
Z papryki można natomiast zrobić nie tylko sos do zupy ale i samą zupę. Przepisy z poradnika naszego forum:
zupa krem z papryki i pomidorów
a z przetworów jest jak marynować paprykę - papryka marynowana w occie
Katia, a co tu pisać
Pomidory umyte i przebrane (typu Lima) przecieram przez maszynkę do pomidorów, wrzucam do garnka i odparowuję na malutkim gazie dość długo, tak aby wytracić minimum połowę zawartości pierwotnej.
Dodaję soli do smaku, przegotowuję z solą i przekładam przecier do malutkich słoiczków. Zarówno sól jak i pasteryzacja konieczna. Słoiczki do gara, zagotować, wystudzić, jak wystygną - do piwnicy
Robi się go szybko (oprócz odparowywania ), można wykorzystać do wielu potraw, a ich smak jest niezrównany
Zazwyczaj ok. 10 kg robię na raz i całość zajmuje mi ok. 2 popołudnia - każdego po kilka godzin, w tym 90 % czasu to odparowywanie czyli ja siedzę na Forum, a pomidorki się odparowują w kuchni
Pomidory umyte i przebrane (typu Lima) przecieram przez maszynkę do pomidorów, wrzucam do garnka i odparowuję na malutkim gazie dość długo, tak aby wytracić minimum połowę zawartości pierwotnej.
Dodaję soli do smaku, przegotowuję z solą i przekładam przecier do malutkich słoiczków. Zarówno sól jak i pasteryzacja konieczna. Słoiczki do gara, zagotować, wystudzić, jak wystygną - do piwnicy
Robi się go szybko (oprócz odparowywania ), można wykorzystać do wielu potraw, a ich smak jest niezrównany
Zazwyczaj ok. 10 kg robię na raz i całość zajmuje mi ok. 2 popołudnia - każdego po kilka godzin, w tym 90 % czasu to odparowywanie czyli ja siedzę na Forum, a pomidorki się odparowują w kuchni
Polecam sos cygański - świetna sprawa do makaronu, ryżu, pizzy itp. Robię co roku i jest pyszny.
Przepis:
1,5 kg pomidorów
4 duże kolorowe papryki (lub same czerwone) Ja daję zawsze wiecej
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy do zup (nie będę reklamować, każda się nada
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej lub papryczki chili
1 łyżka majeranku
1 łyżka pieprzu ziołowego
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
3 łyżki oliwy
Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę i pomidory (najlepiej je sparzyć) oraz wszystkie przyprawy. Dusić ok. 1 godz. Następnie wszystko zmiksować. Słoiki pasteryzować do 15 min.
Przepis:
1,5 kg pomidorów
4 duże kolorowe papryki (lub same czerwone) Ja daję zawsze wiecej
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy do zup (nie będę reklamować, każda się nada
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej lub papryczki chili
1 łyżka majeranku
1 łyżka pieprzu ziołowego
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
3 łyżki oliwy
Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę i pomidory (najlepiej je sparzyć) oraz wszystkie przyprawy. Dusić ok. 1 godz. Następnie wszystko zmiksować. Słoiki pasteryzować do 15 min.
Wiem, że mowa była o sosach i pastach ale polecam jeszcze pomidory w całości. Takie ze słoika są bardzo dobre z zalewą, w której były robione z dodatkiem śmietanki 12% lub 18% i chlebka. pycha!
Pomidory można wkładać do litrowych słoików w całości (można sparzyć, bo skórka i tak jest potem zbyt twarda) lub połówki/ćwiartki (wtedy lepiej nie parzyć bo mogą się rozpaść).
Przepis
Zalewa (zagotować)
1 l wody
1 łyżka soli
1 płaska łyżeczka cukru
Do każdego słoika wsypać kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu w ziarenkach, gorczycy, dodać krążek cebuli na 1 słoik lub 1 ząbek czosnku oraz 1 liść laurowy.
3 litry zalewy wystarczy na 8 litrowych słoików (w każdym po ok. 7 pomidorów w całości).
Pomidory można wkładać do litrowych słoików w całości (można sparzyć, bo skórka i tak jest potem zbyt twarda) lub połówki/ćwiartki (wtedy lepiej nie parzyć bo mogą się rozpaść).
Przepis
Zalewa (zagotować)
1 l wody
1 łyżka soli
1 płaska łyżeczka cukru
Do każdego słoika wsypać kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu w ziarenkach, gorczycy, dodać krążek cebuli na 1 słoik lub 1 ząbek czosnku oraz 1 liść laurowy.
3 litry zalewy wystarczy na 8 litrowych słoików (w każdym po ok. 7 pomidorów w całości).
Dzięki wszystkim za przepisy. Dopiero teraz, bo chwilę mnie tu na forum nie było
Wracając do tematu ja zrobiłam sobie pastę z papryki i pomidorów (z przewagą tego pierwszego) i z dodatkiem papryczek chili - pycha! Teraz mam w słoiczkach do różnych sosów, pizzy i zupek
Wracając do tematu ja zrobiłam sobie pastę z papryki i pomidorów (z przewagą tego pierwszego) i z dodatkiem papryczek chili - pycha! Teraz mam w słoiczkach do różnych sosów, pizzy i zupek
Psy patrzą na nas z szacunkiem, koty z pogardą, a świnie jak na równych sobie. — Winston Churchill
U mnie zazwyczaj sporo pomidorków każdego roku więc wypróbujępinia01 pisze:Polecam sos cygański - świetna sprawa do makaronu, ryżu, pizzy itp. Robię co roku i jest pyszny.
Przepis:
1,5 kg pomidorów
4 duże kolorowe papryki (lub same czerwone) Ja daję zawsze wiecej
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy do zup (nie będę reklamować, każda się nada
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej lub chili
1 łyżka majeranku
1 łyżka pieprzu ziołowego
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
3 łyżki oliwy
Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę i pomidory (najlepiej je sparzyć) oraz wszystkie przyprawy. Dusić ok. 1 godz. Następnie wszystko zmiksować. Słoiki pasteryzować do 15 min.
Zobacz Moj skrawek zieleni
Moim zdaniem sosik jest pycha. Nie mogę jeść surowej papryki, bo zawsze czuję się po niej fatalnie - jedynie takie podpieczone czy właśnie jako sos.
Ale uwaga - znajoma kiedyś zrobiła ten sos i kilka innych zapraw z dodatkiem cebuli (od rolnika jak co roku) i wszystkie niestety się zepsuły w ciągu 3 tyg. Początkowo myślała, że coś pomyliła ale moim zdaniem to coś było nie tak z cebulą. Musiała wyrzucić także buraczki, leczo i pomidory w całości (dodała też tam tę samą cebulę). Słoiki dosłownie chciały wyparować. Jak je otwierała to czuć było kwas. Mnie kiedyś też parę zapraw nie wyszło i jedyny wspólny składnik to była właśnie cebula.
Macie może jakieś podobne doświadczenia? Ja zaprawiam dopiero od 4 lat.
Ale uwaga - znajoma kiedyś zrobiła ten sos i kilka innych zapraw z dodatkiem cebuli (od rolnika jak co roku) i wszystkie niestety się zepsuły w ciągu 3 tyg. Początkowo myślała, że coś pomyliła ale moim zdaniem to coś było nie tak z cebulą. Musiała wyrzucić także buraczki, leczo i pomidory w całości (dodała też tam tę samą cebulę). Słoiki dosłownie chciały wyparować. Jak je otwierała to czuć było kwas. Mnie kiedyś też parę zapraw nie wyszło i jedyny wspólny składnik to była właśnie cebula.
Macie może jakieś podobne doświadczenia? Ja zaprawiam dopiero od 4 lat.
Super podajecie przepisy dotyczące pomidorów i sosów, wszystkie z nich wykorzystam tego lata ponieważ uwielbiam pomidory piniu01 a czy do zaprawy dodajemy też ocet czy jednak nie? (przepis z całymi pomidorami w słoiku)
A czy ta twoja znajoma sparzyła może tą cebulę? Często się psują przetwory, gdy cebulka nie jest sparzona, tylko dodana surowaMnie kiedyś też parę zapraw nie wyszło i jedyny wspólny składnik to była właśnie cebula.
Niech ogród będzie moją pasją, wytchnieniem i odpoczynkiem.
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne
Re: Domowe przetwory z pomidorów i papryki - poszukiwane!
Mam coś dla Was http://kuchniamagorzata.blogspot.com/20 ... owane.html to jest tak proste, a tak dobre jeżeli tylko macie okazję to róbcie są świetne. Pozdrawiam
Zapraszam do domu Małgorzata
Re: Domowe przetwory z pomidorów i papryki - poszukiwane!
Z pomidorów tylko robię przeciery ,za to mam kilka przepisów na dobre przetwory z ogórków.
Re: Domowe przetwory z pomidorów i papryki - poszukiwane!
pogodynka pisze:Z pomidorów tylko robię przeciery ,za to mam kilka przepisów na dobre przetwory z ogórków.
Pogodynko to podawaj trzeba sie powoli przygotować .
Re: Domowe przetwory z pomidorów i papryki - poszukiwane!
U mnie w tym roku pomidorowa żniwa.Mam już mrożone ,suszone,przeciery i jeszcze tysiąc do przerobienia
Re: Domowe przetwory z pomidorów i papryki - poszukiwane!
Zimą jak znalazł, a jak jeszcze dobrze zrobione...
Wszystkie pomidorki które przeznaczyłaś na przerób, są z Twojego pola?
Wszystkie pomidorki które przeznaczyłaś na przerób, są z Twojego pola?
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>