Dynia
Wklejam Ci link do potraw z dyni http://www.kwestiasmaku.com/zielony_sro ... episy.html .
A oprócz tego podam Ci parę przepisów z książki "Jak gotować" Marii Disslowej, praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku
DYNIA PRZECIERANA
1kg dyni,1/4kg pomidorów,1 cebula,1/4 l śmietany,3dag mąki,6dag masła,koperek i zielona pietruszka
Włożyć do rondla oczyszczoną dynię, rozkrojone bez ziaren pomidory, posiekaną cebulę i masło, posolić i dusić. Gdy wszystko jest miękkie, przetrzeć przez sito i włożyć do rondla. Gdy masa jest płynna, odparować ją. Przed podaniem dodać sporo koperku i pietruszki, podprawić śmietaną rozmieszaną z mąką, gdy zgęstnieje jak szpinak, podawać na jarzynkę do mięsa albo ugarnirować kotlecikami z ziemniaków i sera lub ziemniaków z orzechami.
DYNIA Z RYŻEM
1kg dyni,12dag ryżu,3/4l mleka,2dag cukru,4dag masła,szczypta soli.
Z dyni ściągnąć skórkę, usunąć miąższ z ziarnami, kruchy środek pokrajać w grubą kostkę i zalać 1/2 szklanki wody. Przykryć i dusić pod pokrywką, pilnując aby się nie przypaliła. Podlewać wodą w miarę potrzeby. Miękką dynię przetrzeć przez sito, wymieszać z ugotowanym ryżem na mleku, dodać masło, cukier i szczyptę soli. Wstawić do piekarnika aby się zapiekła. Na półmisku można polać masłem. Dynię można gotować z jagłami, kaszką lub tartym ciastem.
DYNIA Z KWASEM OGÓRKOWYM
1 1/2kgdyni, 1 cebula,6dag masła,3dag mąki,1/4l kwasu ogórkowego,1/8l śmietany,koperek.
Obraną i oczyszczoną dynię pokrajać w makaron, posolić i odstawić na godzinę. Udusić w maśle posiekaną cebulę, odcisnąć lekko dynię, wrzucić do cebuli, wlać kwas ogórkowy i nieco wody. Gotować pod pokrywką. Gdy dynia się dogotuje, wlać mąkę rozmieszaną ze śmietaną, wsypać sporo zielonego koperku.
DYNIA ZE ŚMIETANĄ
1 1/2kg dyni,4dag masła,3 dag mąki,1/4l śmietany,1/2 cytryny,koperek,zielona pietruszka.
Obrać dynię ze skórki, usunąć miąższ z ziarnami. Pokrajać w niezbyt grubą kostkę, obgotować w wodzie, wylać na sito. Dynia powinna być na wpół twarda. Zrobić białą zasmażkę z mąki i masła, rozprowadzić śmietaną, włożyć podgotowaną dynię, troszkę osolić. Dusić wolno, pilnować, żeby się zbyt nie rozgotowała. Gdy się dogotowuje, dodać soku cytrynowego, posiekany koperek i zieloną pietruszkę. Dodać można troszkę cukru i wody lub mleka, gdyby sos była za gęsty. Obłożyć dynię kotlecikami ziemniaczanymi lub podać do pieczystego.
DYNIA(lub KABACZEK) NA SPOSÓB SZPARAGÓW
1kg dyni,3 kostki cukru,1/2 cytryny,sól,8dag masła,2 dag bułki do masła.
Dynię pokrajać w długie lecz niezbyt cienkie paski. Gotować w osolonej wodzie z cukrem i łyżeczką soku cytrynowego. Gdy dynia jest miękka, wylać ją na sito,ułożyć na półmisku, polać zrumienioną z masłem bułeczką. Kto lubi może posypać dynię utartym żółtym serem.
DYNIA DUSZONA
1kg dyni,6dag masła,1/4l rosołu,1 łyżeczka zielonej pietruszki,1 łyżeczka koperku.
Obrać dynię ze skórki, miąższ i pestki usunąć, pokrajać w grube paski, nasolić. Pozostawić na godzinę aż puści wodę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić rosołem na rzadki sos,dodać trochę wody,
osączyć dynię i włożyć do tego sosu. Dusić wolno aż będzie miękka, a sos zgęstnieje. Gdy się dogotowuje dodać posiekaną pietruszkę. Podawać dynię z mięsem.
Tyle Pani Disslowa. Życzę smacznego. Mam nadzieję,że będziesz usatysfakcjonowany.
A oprócz tego podam Ci parę przepisów z książki "Jak gotować" Marii Disslowej, praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku
DYNIA PRZECIERANA
1kg dyni,1/4kg pomidorów,1 cebula,1/4 l śmietany,3dag mąki,6dag masła,koperek i zielona pietruszka
Włożyć do rondla oczyszczoną dynię, rozkrojone bez ziaren pomidory, posiekaną cebulę i masło, posolić i dusić. Gdy wszystko jest miękkie, przetrzeć przez sito i włożyć do rondla. Gdy masa jest płynna, odparować ją. Przed podaniem dodać sporo koperku i pietruszki, podprawić śmietaną rozmieszaną z mąką, gdy zgęstnieje jak szpinak, podawać na jarzynkę do mięsa albo ugarnirować kotlecikami z ziemniaków i sera lub ziemniaków z orzechami.
DYNIA Z RYŻEM
1kg dyni,12dag ryżu,3/4l mleka,2dag cukru,4dag masła,szczypta soli.
Z dyni ściągnąć skórkę, usunąć miąższ z ziarnami, kruchy środek pokrajać w grubą kostkę i zalać 1/2 szklanki wody. Przykryć i dusić pod pokrywką, pilnując aby się nie przypaliła. Podlewać wodą w miarę potrzeby. Miękką dynię przetrzeć przez sito, wymieszać z ugotowanym ryżem na mleku, dodać masło, cukier i szczyptę soli. Wstawić do piekarnika aby się zapiekła. Na półmisku można polać masłem. Dynię można gotować z jagłami, kaszką lub tartym ciastem.
DYNIA Z KWASEM OGÓRKOWYM
1 1/2kgdyni, 1 cebula,6dag masła,3dag mąki,1/4l kwasu ogórkowego,1/8l śmietany,koperek.
Obraną i oczyszczoną dynię pokrajać w makaron, posolić i odstawić na godzinę. Udusić w maśle posiekaną cebulę, odcisnąć lekko dynię, wrzucić do cebuli, wlać kwas ogórkowy i nieco wody. Gotować pod pokrywką. Gdy dynia się dogotuje, wlać mąkę rozmieszaną ze śmietaną, wsypać sporo zielonego koperku.
DYNIA ZE ŚMIETANĄ
1 1/2kg dyni,4dag masła,3 dag mąki,1/4l śmietany,1/2 cytryny,koperek,zielona pietruszka.
Obrać dynię ze skórki, usunąć miąższ z ziarnami. Pokrajać w niezbyt grubą kostkę, obgotować w wodzie, wylać na sito. Dynia powinna być na wpół twarda. Zrobić białą zasmażkę z mąki i masła, rozprowadzić śmietaną, włożyć podgotowaną dynię, troszkę osolić. Dusić wolno, pilnować, żeby się zbyt nie rozgotowała. Gdy się dogotowuje, dodać soku cytrynowego, posiekany koperek i zieloną pietruszkę. Dodać można troszkę cukru i wody lub mleka, gdyby sos była za gęsty. Obłożyć dynię kotlecikami ziemniaczanymi lub podać do pieczystego.
DYNIA(lub KABACZEK) NA SPOSÓB SZPARAGÓW
1kg dyni,3 kostki cukru,1/2 cytryny,sól,8dag masła,2 dag bułki do masła.
Dynię pokrajać w długie lecz niezbyt cienkie paski. Gotować w osolonej wodzie z cukrem i łyżeczką soku cytrynowego. Gdy dynia jest miękka, wylać ją na sito,ułożyć na półmisku, polać zrumienioną z masłem bułeczką. Kto lubi może posypać dynię utartym żółtym serem.
DYNIA DUSZONA
1kg dyni,6dag masła,1/4l rosołu,1 łyżeczka zielonej pietruszki,1 łyżeczka koperku.
Obrać dynię ze skórki, miąższ i pestki usunąć, pokrajać w grube paski, nasolić. Pozostawić na godzinę aż puści wodę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić rosołem na rzadki sos,dodać trochę wody,
osączyć dynię i włożyć do tego sosu. Dusić wolno aż będzie miękka, a sos zgęstnieje. Gdy się dogotowuje dodać posiekaną pietruszkę. Podawać dynię z mięsem.
Tyle Pani Disslowa. Życzę smacznego. Mam nadzieję,że będziesz usatysfakcjonowany.
Akurat ten przepis kojarzy mi się z fasolką szparagową lub kalafiorem podawanym z zrumienionym masłem z tartą bułką. Mogą być podane z samymi ziemniakami plus mięsny dodatek albo wymyślisz coś smaczniejszegojacekan pisze:DYNIA(lub KABACZEK) NA SPOSÓB SZPARAGÓW to mi się podoba Chyba od tego zacznę.Tylko z czym ją podać ? Pieczone kartofelki ?
Re: Dynia
Zajadamy sie w tym roku zupa dyniowa,która jest bardzo prosta i bardzo pyszna.Kolacja marzenie !!!
3/4 l wody + 3 rosołki z lisciem laurowym
1 kg dyni juz po obraniu pokrojonej w kostki
swieży imbir wg uznania
Wodę gotujemy z rosołkami wsypujemy pokrojona dynię .Po 15 mni miksujemy dodajemy drobno posiekany imbir,mozna dodac mleczko kokosowe lub łyżkę smietany jesli nie musimy pilnować wagi.Można posypac prazonymi ziarnami dyni ,słonecznika .
Smacznego !
3/4 l wody + 3 rosołki z lisciem laurowym
1 kg dyni juz po obraniu pokrojonej w kostki
swieży imbir wg uznania
Wodę gotujemy z rosołkami wsypujemy pokrojona dynię .Po 15 mni miksujemy dodajemy drobno posiekany imbir,mozna dodac mleczko kokosowe lub łyżkę smietany jesli nie musimy pilnować wagi.Można posypac prazonymi ziarnami dyni ,słonecznika .
Smacznego !
Re: Dynia
Z dyni dobrze mi smakuje chyba wszystko np. potrawa na kształt leczo, czyli kroimy w kostkę cebulę, dynię, paprykę pomidory, przygotowujemy tak jak leczo, z przypraw dodaję zioła, tymianek bazylię, czosnek sól liść laurowy i ziele ang. potrawa smakuje i do ryżu i jako samodzielne danie do zjedzenia z chlebem.
Re: Dynia
Właśnie przed chwilą skończyłam nakładać w słoiczki dżem z dyni i pomarańczy.Miałam dużą dynie, stała sobie od jesieni,,,,,ale czas było już coś z niej zrobić.Zrobiłam dżem..z dodatkiem pomarańczy ..po prostu rewelacja Jutro wstawię zdjęcia :)Pychooooota......
Pozdrawiam serdecznie Ola - Lawender:)
Re: Dynia
Olu dynia z pomarańczami super i akurat wytrzymuje do czasu aż dostępne są pomarańcze. Ja też mam dynię w piwnicy, ostatnio oglądałam czy jest w dobrym stanie i jeszcze postanowiłam że może poczekać do przyszłego weekendu. Moja dynia to hokkaido nie za duża zrobię ją faszerowaną, za tydzień przyjeżdza moja siostra będzie fajne jedzonko, bardzo dobrze się prezentuje i smakuje wybornie, też pokażę zdjęcia
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Re: Dynia
A potem moje panie, taki dżemik świetnie przyda się do...
upieczenia dyniowego placuszka!
Ciasta, ciasteczka i inne słodkości - ciasto ucierane z dyni
Z Poradnika ogrodniczego:
Więcej: Dynia jadalna - odmiany, uprawa, zbiór i przechowywaniePoza dyniami jadalnymi, w ogrodzie przydomowym i na działce możemy też uprawiać dynie ozdobne. Ich owoce nie są jadalne, posiadają jednak bardzo atrakcyjne kształty i kolory. Dzięki temu są wykorzystywane jako dekoracje stołów, a często także witryn sklepowych. Można je uprawiać jako pnącza i wykorzystać do osłaniania nieestetycznych miejsc na działce. Pnąc się po podporach, nawet na wysokość kilku metrów, mogą stworzyć ładną, zwartą ścianę zieleni.
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Dynia
Zabieramy się do jedzenia - smacznego