Nadzionkiem można nafaszerować kaczkę , ja robię to nadzionko osobno i wykorzystuję nie tylko jako dodatek do kaczki , ale również do innych mięs. Smakuje z różnymi sosami, a z sosem grzybowym jest również pyszne i nawet mięsa wtedy nie brakuje.
NADZIONKO
• 2 garści natki pietruszki
• 7 małych suchych bułek - namoczyć
• 10 łyżek tartej bułki
• 12 łyżek kaszy mannej
• 1 kostka masła- roztopiona
• 75 dkg mięsa mielonego
• 5 całych jaj
• 2 łyżeczki cukru
• 1 łyżka soli
• 1 łyżka wegety
• 1 łyżeczka pieprzu
• 20 dkg wątróbki drobno pokrojonej ( ale niekoniecznie)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , włożyć w rękaw z folii z dwóch stron dobrze zawiązać i gotować 2 godziny. Zostawić do ostudzenia i zimne wyjąć przecinając folie.
Ja porcjuje i mrożę. Po rozmrożeniu kroję w grube plastry, można je na masełku podsmażać lub podgrzać w microfali.
Jest to smaczny dodatek do mięsa z sosem.
życze smacznego:)
NADZIONKO do kaczki i nie tylko
Re: NADZIONKO do kaczki i nie tylko
Smacznie wygląda ,do nadziania kaczki chyba tyle nie potrzeba bo wyszło tego sporo
Re: NADZIONKO do kaczki i nie tylko
Jeszcze dodam przepis na pasztet, który tez się już mrozi....połowę zrobiłam czysty, dla wnuków, a druga połowa z grzybami
Ten przepis mam z internetu.
PASZTET Z GRZYBAMI, PO PODLASKU
• ok. 1000 g wieprzowej łopatki lub kawałków od szynki
• ok. 750g podgardla wieprzowego
• ok. 500 g wątroby wieprzowej lub drobiowej
• suszone grzyby
• 2 czubate łyżki proszku grzybowego z grzybów suszonych mieszanych
• 1 marchewka
• 1 pietruszka korzeń
• 2 liście laurowe
• 5 ziarenek ziela angielskiego
• 2 suche bułki kajzerki
• 6 - 8 jaj
• 1 czubata łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo utartej
• 2 duże łyżki podlaskiej ziołowej mieszanki: papryka mielona słodka, papryka ostra, czosnek, pieprz czarny, kminek, rozmaryn, pietruszka, seler, lubczyk, szczypiorek)
• 2 - 3 łyżeczki soli
• do formy: smalec i bułka tarta
Grzyby suszone zalać gorącą wodą, pomoczyć, a następnie pogotować je na małym ogniu, odcedzić (wodę zachować), drobno posiekać.
Mięso i podgardle pokroić na mniejsze kawałki, obsmażyć na patelni - nie dodawałam tłuszczu bo z podgardla wytopi się go dużo. Mięso przełożyć do garnka, dołożyć marchewkę, pietruszkę, ziele i liście laurowe. Wlać wodę od grzybów i dusić aż mięso będzie miękkie. Następnie całość odcedzić , usunąć ziele i liście, w pozostałym płynie namoczyć bułki. Na reszcie tłuszczu ze smażenia mięsa obsmażyć pokrojoną na kawałki wątróbkę.
Mięso, warzywa, wątróbkę i namoczone bułki (razem z sosem) zmielić 1- 2 razy przez maszynkę. Do masy dodać posiekane grzyby i proszek grzybowy, wbić jajka, dosypać przyprawy i sól, dokładnie wyrobić. Po wyrobieniu masy sprawdzić, czy jest dostatecznie słona.
Foremki ( keksówki ) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Masę nakładać do 3/4 wysokości. Wierzch wygładzić łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec 30 - 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Upieczone pasztety zostawić w foremkach do następnego dnia.
Z tej ilości składników wychodzi mi 5 - 6 pasztecików pieczonych w foremkach keksówkach, takich jednorazowych.
Ten przepis mam z internetu.
PASZTET Z GRZYBAMI, PO PODLASKU
• ok. 1000 g wieprzowej łopatki lub kawałków od szynki
• ok. 750g podgardla wieprzowego
• ok. 500 g wątroby wieprzowej lub drobiowej
• suszone grzyby
• 2 czubate łyżki proszku grzybowego z grzybów suszonych mieszanych
• 1 marchewka
• 1 pietruszka korzeń
• 2 liście laurowe
• 5 ziarenek ziela angielskiego
• 2 suche bułki kajzerki
• 6 - 8 jaj
• 1 czubata łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo utartej
• 2 duże łyżki podlaskiej ziołowej mieszanki: papryka mielona słodka, papryka ostra, czosnek, pieprz czarny, kminek, rozmaryn, pietruszka, seler, lubczyk, szczypiorek)
• 2 - 3 łyżeczki soli
• do formy: smalec i bułka tarta
Grzyby suszone zalać gorącą wodą, pomoczyć, a następnie pogotować je na małym ogniu, odcedzić (wodę zachować), drobno posiekać.
Mięso i podgardle pokroić na mniejsze kawałki, obsmażyć na patelni - nie dodawałam tłuszczu bo z podgardla wytopi się go dużo. Mięso przełożyć do garnka, dołożyć marchewkę, pietruszkę, ziele i liście laurowe. Wlać wodę od grzybów i dusić aż mięso będzie miękkie. Następnie całość odcedzić , usunąć ziele i liście, w pozostałym płynie namoczyć bułki. Na reszcie tłuszczu ze smażenia mięsa obsmażyć pokrojoną na kawałki wątróbkę.
Mięso, warzywa, wątróbkę i namoczone bułki (razem z sosem) zmielić 1- 2 razy przez maszynkę. Do masy dodać posiekane grzyby i proszek grzybowy, wbić jajka, dosypać przyprawy i sól, dokładnie wyrobić. Po wyrobieniu masy sprawdzić, czy jest dostatecznie słona.
Foremki ( keksówki ) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Masę nakładać do 3/4 wysokości. Wierzch wygładzić łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec 30 - 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Upieczone pasztety zostawić w foremkach do następnego dnia.
Z tej ilości składników wychodzi mi 5 - 6 pasztecików pieczonych w foremkach keksówkach, takich jednorazowych.
Re: NADZIONKO do kaczki i nie tylko
HALINKO, dlatego ja robię nadzionko osobno, a kaczkę piekę w całości z jabłkami, albo uda kacze w winie i do tego właśnie to nadzionko i buraczki.