Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Nalewka pigwowa:
Pokrojoną w plastry lub ćwiartki pigwę (z usuniętymi gniazdami nasiennymi ), zasypać cukrem, 1 kg pigwy 1 kg cukru ustawić w ciepłym miejscu na ok. 2 tyg zlać sok ,wykorzystać do zimowej herbatki.
Do pozostałych kawałków wlać 1 l wódki, lub spirytusu rozcieńczonego do żądanej mocy, lub 0,5 l nie rozcieńczonego, kilka goździków, szczelnie zamykamy i przez kolejne 60 dni tylko patrzymy. Po okresie abstynencji delikatnie zlać do butelek i odstawić na 2 tyg w chłodne miejsce, jeżeli sytuacja tego wymaga można przefiltrować. Pić lekko schłodzone
Pozostałe owoce można zalać 1 l piwa i szczelnie zamknąć, po 2 dniach napój bogów przybiera na mocy
A najczęściej to kręcę pigwe / w całości/ przez maszynkę do mięsa na kg papki, 0.5 kg cukru, do słoja i po 2 dniach zajadam po kilka łyżek dziennie / starcza na dłużej niż nalewka /
Życzę wytrwałości w oczekiwaniu
Pokrojoną w plastry lub ćwiartki pigwę (z usuniętymi gniazdami nasiennymi ), zasypać cukrem, 1 kg pigwy 1 kg cukru ustawić w ciepłym miejscu na ok. 2 tyg zlać sok ,wykorzystać do zimowej herbatki.
Do pozostałych kawałków wlać 1 l wódki, lub spirytusu rozcieńczonego do żądanej mocy, lub 0,5 l nie rozcieńczonego, kilka goździków, szczelnie zamykamy i przez kolejne 60 dni tylko patrzymy. Po okresie abstynencji delikatnie zlać do butelek i odstawić na 2 tyg w chłodne miejsce, jeżeli sytuacja tego wymaga można przefiltrować. Pić lekko schłodzone
Pozostałe owoce można zalać 1 l piwa i szczelnie zamknąć, po 2 dniach napój bogów przybiera na mocy
A najczęściej to kręcę pigwe / w całości/ przez maszynkę do mięsa na kg papki, 0.5 kg cukru, do słoja i po 2 dniach zajadam po kilka łyżek dziennie / starcza na dłużej niż nalewka /
Życzę wytrwałości w oczekiwaniu
- Ania Zielonka
- Zagorzały dyskutant
- Posty: 290
- Rejestracja: 2008-09-16, 17:10
Ja nalewkę z pigwy robię bardzo podobnie, z tym że u mnie nic nie zostaje jako sok do herbaty
Nalewka z pigwy
1 kg owoców pigwy
1 kg cukru
1 litr spirytusu 95%
1 litr wódki 40%
Owoce pokroić, usunąć nasiona i zasypać cukrem i odstawić na 10 dni. Potem zlać sok i połączyć ze spirytusem (ma dojrzewać 3 mies.) a owoce można zalać wódką i pozostawić na co najmniej pół roku.
Wykonana w ubiegłym roku nalewka z pigwy, z części pierwszej została tylko we wspomnieniach, a część druga jeszcze dojrzewa.
W tym roku robiłam jeszcze nalewkę z jeżyn, a oto przepis
Nalewka z jeżyn
1 litr dojrzałych jeżyn
750 g cukru
1/2 litra czystej wódki
1/4 litra spirytusu
Dojrzałe jeżyny przebierz, wypłucz starannie, osącz na sitku i rozłóż delikatnie na papierowym ręczniku, by obeschły. Umieść je w słoiku i zasyp cukrem. Słój przykry i postaw w jasnym miejscu, by owoce puściły sok. Po 10 dniach wlej spirytus, zamknij naczynie i odstaw na kolejne 10 dni. Od czasu do czasu potrząsaj słojem. Przelej zaprawę do drugiego słoja, a jeżyny rozgnieć dokładnie i zalej wódką. Po tygodniu wlej wódkę z sokiem do pierwszej zaprawy i wymieszaj. Przefiltruj, rozlej do butelek i szczelnie zakorkowane odstaw w chłodne miejsce. Po 6 miesiącach aromatyczna leśna nalewka jest dojrzała i gotowa do spożycia.
Często robię też taką nalewkę
Nalewka malinowa
1/2 litra soku z malin
1/2 litra soku z cytryny
1/2 litra miodu
1/2 litra spirytusu.
Po wymieszaniu wszystkich składników rozlewam to do półlitrowych butelek i odstawiam na co najmniej tydzień. Po tym czasie nalewka z malin jest już gotowa.
Sok z malin kupuję ale sok z cytryny sama wyciskam. Należy pamiętać o przecedzeniu soku z cytryny przez gazę, żeby w nalewce nie było potem pestek.
Nalewka z pigwy
1 kg owoców pigwy
1 kg cukru
1 litr spirytusu 95%
1 litr wódki 40%
Owoce pokroić, usunąć nasiona i zasypać cukrem i odstawić na 10 dni. Potem zlać sok i połączyć ze spirytusem (ma dojrzewać 3 mies.) a owoce można zalać wódką i pozostawić na co najmniej pół roku.
Wykonana w ubiegłym roku nalewka z pigwy, z części pierwszej została tylko we wspomnieniach, a część druga jeszcze dojrzewa.
W tym roku robiłam jeszcze nalewkę z jeżyn, a oto przepis
Nalewka z jeżyn
1 litr dojrzałych jeżyn
750 g cukru
1/2 litra czystej wódki
1/4 litra spirytusu
Dojrzałe jeżyny przebierz, wypłucz starannie, osącz na sitku i rozłóż delikatnie na papierowym ręczniku, by obeschły. Umieść je w słoiku i zasyp cukrem. Słój przykry i postaw w jasnym miejscu, by owoce puściły sok. Po 10 dniach wlej spirytus, zamknij naczynie i odstaw na kolejne 10 dni. Od czasu do czasu potrząsaj słojem. Przelej zaprawę do drugiego słoja, a jeżyny rozgnieć dokładnie i zalej wódką. Po tygodniu wlej wódkę z sokiem do pierwszej zaprawy i wymieszaj. Przefiltruj, rozlej do butelek i szczelnie zakorkowane odstaw w chłodne miejsce. Po 6 miesiącach aromatyczna leśna nalewka jest dojrzała i gotowa do spożycia.
Często robię też taką nalewkę
Nalewka malinowa
1/2 litra soku z malin
1/2 litra soku z cytryny
1/2 litra miodu
1/2 litra spirytusu.
Po wymieszaniu wszystkich składników rozlewam to do półlitrowych butelek i odstawiam na co najmniej tydzień. Po tym czasie nalewka z malin jest już gotowa.
Sok z malin kupuję ale sok z cytryny sama wyciskam. Należy pamiętać o przecedzeniu soku z cytryny przez gazę, żeby w nalewce nie było potem pestek.
- Elżbieta 46
- Zagorzały dyskutant
- Posty: 407
- Rejestracja: 2008-05-16, 08:54
A kiedy już pigwówka jest zrobiona i dojrzewa, to trzeba mieć coś na chłodne wieczory. Ja w zimie, kiedy w sklepie pojawią się dorodne pomarańcze, robię likier pomarańczowy, który jest drugim po malinowym naszym ulubionym trunkiem.
Aromatyczny likier pomarańczowy
2 duże pomarańcze,
szklanka spirytusu,
300 ml wody,
30 dag cukru
Pomarańcze starannie wyszorować, osuszyć, po czym cienkim, ostrym nożem skroić z nich pomarańczową warstwę skórki, pokroić ją w paseczki i wsypać do słoja. Z owoców wycisnąć sok, wymieszać go z wodą i cukrem, zagotować i przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą. Wystudzony syrop wymieszać ze spirytusem i przelać do słoja ze skórkami. Wymieszać, zakręcić słój i odstawić na 4 dni w chłodne i ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Następnie starannie przecedzić likier i przelać do pięknego szkła, zakorkować.
Aromatyczny likier pomarańczowy
2 duże pomarańcze,
szklanka spirytusu,
300 ml wody,
30 dag cukru
Pomarańcze starannie wyszorować, osuszyć, po czym cienkim, ostrym nożem skroić z nich pomarańczową warstwę skórki, pokroić ją w paseczki i wsypać do słoja. Z owoców wycisnąć sok, wymieszać go z wodą i cukrem, zagotować i przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą. Wystudzony syrop wymieszać ze spirytusem i przelać do słoja ze skórkami. Wymieszać, zakręcić słój i odstawić na 4 dni w chłodne i ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Następnie starannie przecedzić likier i przelać do pięknego szkła, zakorkować.