Przetwory mięsne do słoika
Re: Przetwory mięsne do słoika
Halinko, wypróbowałam Twój przepis, zrobiłam w małych słoiczkach, takich na raz Wyszło pysznie, ciut za mało soli dałam, ale następnym razem dodam więcej i dodałam trochę rozpuszczonej żelatyny polecam
Re: Przetwory mięsne do słoika
.
Kawał dobrej roboty zrobiłaś Krysiu.
- Szkoda że nie idzie przez monitor capnąć jednego słoika...
Kawał dobrej roboty zrobiłaś Krysiu.
- Szkoda że nie idzie przez monitor capnąć jednego słoika...
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Przetwory mięsne do słoika
Ale tego narobiłaś ,super .Ciekawe że miałaś za mało słone ,na tą ilość mięsa ,łyżka pektosoli wystarczyła ,ale może dałaś więcej mięsa niż w przepisie .Robiłam tą mielonkę niedawno sąsiadce na imprezkę i pożyczyłam jej moje słoiki te które pokazałam bez zwężenia pod nakrętką ,łatwo wyszła mielonka ze słoików ,położyłyśmy na talerzykach i każdy kroił ile chciał ,na swojski chlebek .Cieszę się że smakuje .
Dyskutowałyśmy o przechowaniu ,powinny być w zimnie ,bo te na półce w sklepie mają chemię przeciw psuciu się .
Dyskutowałyśmy o przechowaniu ,powinny być w zimnie ,bo te na półce w sklepie mają chemię przeciw psuciu się .
Re: Przetwory mięsne do słoika
Halinko, zajrzałam jeszcze raz do Twojego przepisu. Napisałaś, żeby nakładać do słoików 15 cm poniżej góry, miało być chyba 1,5 cm. Ja wkładam tak na oko, ale około 2 cm. U Krysi wydaje się, że robiła po pół słoika. Zastanawiam się, czy wówczas całe powietrze wyjdzie ze słoika. I jeszcze jedno. Krysia postawiła słoiki do góry nogami i wygląda na to że całkowicie wystygło w tej pozycji. Czy to tak miało być? Bo ja tak nie robię. Jak już stawiam odwrotnie słoiki po gotowaniu, to najwyżej na 5 minut. Może ja źle robię?
Re: Przetwory mięsne do słoika
To moje niedopatrzenie w postawieniu przecinka ma być 1,5 cm około ,ale chyba my kobietki rozumne potrafimy zweryfikować błędy .Jeżeli przykrywka nie ma tzw.guzika bezpiecznego zamykania trzymam przewrócone aż wystygną ,jeżeli ma to wybrzuszenie nie przewraca się słoika guzik sam się wessie lub po naciśnięciu kliknie .Jeszcze raz przepraszam za pomyłkę
Re: Przetwory mięsne do słoika
Halinko, oczywiście, że każdy wie o co chodzi. Ja nawet nie zwróciłam na to uwagi, tylko mój wnuk, który podpatruje nasze przepisy. On oprócz informatyki, interesuje się roślinami i od roku lubi pichcić. Dlatego zajrzałam jeszcze raz do tego przepisu.
Jeszcze pytanko. Jeżeli słoiki stoją odwrotnie do wystygnięcia, to smalec zostaje na dole. Ja nie robię zbyt często słoikowych mielonek, ale szwagierka mówiła, że smalec ma być na górze. Ponoć wtedy dłużej mogą być przechowywane.
Ty robisz często, więc na pewno wiesz, czy to ma znaczenie.
Jeszcze pytanko. Jeżeli słoiki stoją odwrotnie do wystygnięcia, to smalec zostaje na dole. Ja nie robię zbyt często słoikowych mielonek, ale szwagierka mówiła, że smalec ma być na górze. Ponoć wtedy dłużej mogą być przechowywane.
Ty robisz często, więc na pewno wiesz, czy to ma znaczenie.
Re: Przetwory mięsne do słoika
Igo z ciekawości wróciłam do mojego zdjęcia ,u mnie smalec jest na górze bo zastosowałam przykrywki z guzikiem "klik" których nie należy odwracać .Jeżeli nie masz takich przykrywek ,a smalec zostanie na dole nic Ci nie pozostaje jak wyjąć mielonkę na talerzyk ,wygodnie się pokroi w plastry ,ładniej też wygląda./trzeba tylko w słoiku przekroić na pół/ ,albo kup takie przykrywki ,nie są drogie chyba 0.50 gr -1zł.,a są bardzo wygodne i pewne zamknięcie jak usłyszysz "klik".Ja kupuję dżemy w takich słoikach jak pokazałam i mam je tylko do zrobienia mielonki .Powodzenia Igo
- Agnieszka123
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 1738
- Rejestracja: 2014-07-19, 07:52
Re: Przetwory mięsne do słoika
Teraz juz coraz więcej kupowanych artykułów w słoikach ma takie zakrętki, też je wolę
- Agnieszka123
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 1738
- Rejestracja: 2014-07-19, 07:52
Re: Przetwory mięsne do słoika
Kiedyś zrobiłam gulasz do słoika, ale mięso przesmażałam z cebulką. Inny smak, też dobry, ale konsystencja nie była taka ścisła, jak powinna.
- Agnieszka123
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 1738
- Rejestracja: 2014-07-19, 07:52
Re: Przetwory mięsne do słoika
Teraz juz coraz więcej kupowanych artykułów w słoikach ma takie zakrętki, też je wolę
Re: Przetwory mięsne do słoika
Agnieszko ,wstawiłam na początku tematu przepis na gulasz ,sprawdzony jest pychotka ,w przepisie jest jeszcze o dołożeniu na mięso po łyżce smalcu ja tego nie zrobiłam i też nie dopisałam /nie chciałam żeby był gulasz za tłusty/ ale to był błąd bo był za chudy ,nie smarował się tak jak powinien.Agnieszka123 pisze:Kiedyś zrobiłam gulasz do słoika, ale mięso przesmażałam z cebulką. Inny smak, też dobry, ale konsystencja nie była taka ścisła, jak powinna.
- Agnieszka123
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 1738
- Rejestracja: 2014-07-19, 07:52
Re: Przetwory mięsne do słoika
Halinko ja Twoje przepisy mam juz wydrukowane Dlatego napisałam, że mój miał niewłaściwą konsystencję, porównywałam do Twojej
Re: Przetwory mięsne do słoika
A oto moje wykonanie gulaszyku, porcja była trochę mniejsza, i słoiki takie na raz. Jeszcze nie próbowałam ale wygląda apetycznie, warstwa tłuszczyku, mięsko i galaretka,mmmmm.... już się nie mogę doczekać kolacji.
Re: Przetwory mięsne do słoika
No,no Gosiu ,na pewno jest pychotka
Re: Przetwory mięsne do słoika
No więc tak, pierwszy słoik spałaszowany, mąż był zachwycony, ja jednak miałam pewien niedosyt, czegoś mi tam brakowało, na pewno soli, i pieprzu za to listkiem laurowym odbijało mi się aż do późnego wieczora:) Człowiek się już tak przyzwyczaił do kupnych rzeczy.... . Ogólnie w skali od 1 do 10 oceniam na 7. Gdyby było więcej galaretki i smalczyku dałabym 10:) Aha i konsystencja bardziej przypomina konserwę niż smarowidło, ale to akurat żaden problem, pokroiłam w plastry i już. Następnym razem będzie lepsze:)