Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
.
Deser z batatów może być fajny. Koniecznie pochwal się tym dziełem Marysiu.
Deser z batatów może być fajny. Koniecznie pochwal się tym dziełem Marysiu.
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Nadziewane,kuliste cukinie może to nic nadzwyczajnego ,ale dzisiaj trochę kombinowałam i było smacznie.
Do tradycyjnego farszu z mięsa i troszkę ryżu ,dodałam posiekaną ,lekko podsmażoną cukinię ,podsmażoną cebulę ,zioła prowansalskie,pieprz ,papryka słodka ,świeży czosnek i sos z oliwą z oliwek i przyprawami ,wcześniej przygotowaną ,jajko i trochę parmezanu .Można dodać pietruszkę zieloną czy szczypiorek drobniutki (nie zdążyłam).
Wymieszałam jak na mielone , z farszu , który został zrobiłam pulpet i on był chyba najlepszy
O ile pamiętam , różnorodne z warzywami farsze robi Beatka.
Do tradycyjnego farszu z mięsa i troszkę ryżu ,dodałam posiekaną ,lekko podsmażoną cukinię ,podsmażoną cebulę ,zioła prowansalskie,pieprz ,papryka słodka ,świeży czosnek i sos z oliwą z oliwek i przyprawami ,wcześniej przygotowaną ,jajko i trochę parmezanu .Można dodać pietruszkę zieloną czy szczypiorek drobniutki (nie zdążyłam).
Wymieszałam jak na mielone , z farszu , który został zrobiłam pulpet i on był chyba najlepszy
O ile pamiętam , różnorodne z warzywami farsze robi Beatka.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Mniam , mniam
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
.
A czy po upieczeniu, cukinia była mięka Gosiu?
Moja zapiekana cukinia - którą X-lat temu piekłem też nadziewaną farszem, była jak gumowa podeszwa starego buta; przez co musiała trafić na kompost.
A czy po upieczeniu, cukinia była mięka Gosiu?
Moja zapiekana cukinia - którą X-lat temu piekłem też nadziewaną farszem, była jak gumowa podeszwa starego buta; przez co musiała trafić na kompost.
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Tadziu ,faktycznie sama skórka nie była bardzo miękka ,ale , że my lubimy warzywa al 'dente ,czyli krótko gotowane ,lekko twardawe ,to zjedliśmy . Może jednak jest lepiej ,przed pieczeniem gotować cukinię przez 5 min . Farsz z mięsem i warzywami był super .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Tu masz rację Gosiu , ja nadziewam całą długą cukinię to ją trochę parzę , ale też obieram ze skórki , mniejsze -nie .
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Mam wrażenie Halinko , że te okrągłe mają grubszą skórkę . Podłużne cukinie kupuję wielkości ogórka , a często też mniejsze , do gotowania na parze. Dawno temu piekłam tą podłużną i pamiętam ,że była miękka ,chociaż jej wcześniej nie parzyłam , tyle , że ja to lubię długo piec ,pod koniec ,jak się za bardzo zarumieni ,to przykrywam aluminium. Cukinie jemy " na okrągło " i na wiele sposobów , bo to jedno z niewielu warzyw gotowanych ,które je mój synek , a tą okrągłą cukinię lubię grillowaną w plastry ,na patelni grillowej .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Dodam jeszcze , że cukinia nie ma smaku zdecydowanego jest mdła sama w sobie i do niej do rondla dodaję jarzyny starte na grubej tarce lub krojone w słupki , albo plastry z dużą ilością pomidorów, które cukinia lubi , przyprawy oczywiście . Jeżeli ktoś nie lubi widocznych jarzyn ja to miksowałam , trochę słodkiej śmietanki i pycha .
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
A do jakiej cukinii Halinko , dodajesz tarkowane jarzyny ?
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Do tej dużej nadziewanej ryżem z mięsem , poza tym taki sos jarzynowy do każdej cukini się nadaje .Sylwia,Gosia pisze:A do jakiej cukinii Halinko , dodajesz tarkowane jarzyny ?
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Witam. Może ktoś będzie miał ochotę na frittatę warzywno - kiełbasianą. Oto przepis:
Składniki:
8 jaj
1 papryka czerwona
średnia cukinia
1/2 cebuli
kawałek dowolnej kiełbasy
100 g startego żółtego sera
olej
sól
pieprz
papryka wędzona
pieprz młotkowany z kolendrą
zielona cebulka
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie wrzucić na rozgrzany na patelni olej, dodać cebulę obraną i pokrojoną w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę i dorzucić do kiełbasy. Cukinię umyć, nie obierając pokroić w kostkę i również dorzucić do kiełbasy. Doprawić solą pieprzem i papryką wędzoną. Razem wszystko podusić, aż warzywa staną się al dente. Odstawić do wystudzenia. Foremkę do tarty wysmarować masłem. Do miski wybić jajka, dodać starty ser, dokładnie je wymieszać, a następnie dodać warzywa z kiełbasą, doprawić jeszcze masę jajeczną pieprzem młotkowanym i w razie potrzeby solą. Całość przelać do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do momentu, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie i zacznie się rumienić. Serwując frittatę posypać ją pokrojoną cebulką zieloną. Smacznego.
Składniki:
8 jaj
1 papryka czerwona
średnia cukinia
1/2 cebuli
kawałek dowolnej kiełbasy
100 g startego żółtego sera
olej
sól
pieprz
papryka wędzona
pieprz młotkowany z kolendrą
zielona cebulka
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie wrzucić na rozgrzany na patelni olej, dodać cebulę obraną i pokrojoną w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę i dorzucić do kiełbasy. Cukinię umyć, nie obierając pokroić w kostkę i również dorzucić do kiełbasy. Doprawić solą pieprzem i papryką wędzoną. Razem wszystko podusić, aż warzywa staną się al dente. Odstawić do wystudzenia. Foremkę do tarty wysmarować masłem. Do miski wybić jajka, dodać starty ser, dokładnie je wymieszać, a następnie dodać warzywa z kiełbasą, doprawić jeszcze masę jajeczną pieprzem młotkowanym i w razie potrzeby solą. Całość przelać do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do momentu, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie i zacznie się rumienić. Serwując frittatę posypać ją pokrojoną cebulką zieloną. Smacznego.
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
.
Ciekawa propozycja Jagódko.
Na fotografii jest Twoja potrawa?
- Fajnie ją skomponować z zielonym talerzem.
Ciekawa propozycja Jagódko.
Na fotografii jest Twoja potrawa?
- Fajnie ją skomponować z zielonym talerzem.
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
I nie tylko do cukinii Halinko ,pewnie jest pyszne ,może kiedyś uda mi się przemycić starte warzywa , przed synem .malina pisze:Do tej dużej nadziewanej ryżem z mięsem , poza tym taki sos jarzynowy do każdej cukini się nadaje .Sylwia,Gosia pisze:A do jakiej cukinii Halinko , dodajesz tarkowane jarzyny ?
Jagodo ,ładna wyszła Ci frittata . Do niej jak i do słonego tortu (tarty) , dodaje pianę z ubitych białek ,wtedy wszystko jest bardziej puszyste i gęściejsze , nie ma ryzyka ( w przypadku tarty) , że wydostanie się coś poza brzegi ciasta . Ze szpinakiem lub innymi jarzynami w przypadku wegetarian i nie tylko , też jest smaczna . Twoja z kiełbaską polską , na pewno bardzo smakowita i pachnąca .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Gosiu , uda ci się , trzeba tylko zmiksować , dobrze doprawić , bez mąki jest gęsty i smaczny . Tak robiłam jak chłopcy byli mali i nie wiedzieli co jedzą , a jedli ze smakiem .
Dodaj jakiś składnik , który bardzo lubią , u mnie to była papryka świeża .
Dodaj jakiś składnik , który bardzo lubią , u mnie to była papryka świeża .
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Mój ukochany (autorski) pomysł na cukinię:
Jedna cukinia starta na tarce o grubych oczkach, podobnie ok. 1/4 dużego jabłka, do tego ciasto jak wytrawne naleśnikowe (u mnie: jajko, nieco wody, mleka i szczypta soli, mąka pszenna do konsystencji), ale w ilości minimalnej, tylko zlepiającej cukinię i jabłko, usmażone na złoto po łyżce-dwóch na neutralnym w smaku tłuszczu w formie małych placuszków. Podawane z porwaną w drobne włókna szynką wieprzową dojrzewającą typu jamon serrano i drobno startym, zdecydowanym, twardym serem, np. pecorino, manchego.
Niebo w gębie!
Jedna cukinia starta na tarce o grubych oczkach, podobnie ok. 1/4 dużego jabłka, do tego ciasto jak wytrawne naleśnikowe (u mnie: jajko, nieco wody, mleka i szczypta soli, mąka pszenna do konsystencji), ale w ilości minimalnej, tylko zlepiającej cukinię i jabłko, usmażone na złoto po łyżce-dwóch na neutralnym w smaku tłuszczu w formie małych placuszków. Podawane z porwaną w drobne włókna szynką wieprzową dojrzewającą typu jamon serrano i drobno startym, zdecydowanym, twardym serem, np. pecorino, manchego.
Niebo w gębie!