Ja również dziękujęSylwia,Gosia pisze:Stokrotne dzięki Tadziu !
Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Halinko , nie za bardzo zrozumiałam ,co "idzie " do tego sosu z jogurtem. Czosnek tak , a smażona cebulka, starty ser i cukinia też idą do sosu z jogurtem , czy to inna wersja ? Czy może wszystko razem , ale jedne , po drugim , bo chyba tak to wygląda na fotce .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Gosiu , cebulę czerwoną smażę /w oryginale jest surowa / mieszam śmietanę gęstą 18% z jogurtem , czosnek utarty z solą /1 ząbek lub 2 jak kto lubi / ostatnio dodałam dla złagodzenia łyżkę morelowego jogurtu , pieprz i drobno pokrojony zielony szczypiorek .Można posypać tą zieleniną czyli szczypiorkiem lub szczypiorem cebulki na samym końcu . Ser dobry twardy ścieram na tarce / bo mi się nie ciągnie /, jeżeli lubisz inne sery Twój wybór , macie ich dużo i dobre . Ostatnio podałam z ładnie zrumienionymi pieczarkami / też/ . Ja nakładam na placek , ser , cebulę , /pieczarki / , sos , zielenina . Moja córka robi odwrotnie , sos daje pierwszy .
Z tej porcji ciasta robię 5 placków , lubię mniejsze , ja nie zjadam 2 szt. Smacznego
/Szczypiorek to to co u nas dodaje się do jajecznicy /
Z tej porcji ciasta robię 5 placków , lubię mniejsze , ja nie zjadam 2 szt. Smacznego
/Szczypiorek to to co u nas dodaje się do jajecznicy /
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Dzięki Halinko za wyczerpujące objaśnienia . Nie mam tutaj kwaśnej ,świeżej śmietany , to zastępują ją białym jogurtem greckim ,myślę , że może być . Jak zrobię , to podzielę się wrażeniami , na razie trochę odczekam ,bo wyczerpałam przydział bezmięsnych dań w ostatnim tygodniu.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Kopytka robiłam na niedzielny obiad ale nie miałam odwagi dołozyć do nich dyni bo goście byli głodni a jakby nie wyszły to chyba makaron do gulaszu bym gotować musiała.Ponieważ dynia jeszcze się nie zepsuła to wypróbuję Gosiu Twój przepis bo te kopytka z gorgonzolą wyglądają pysznie
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Powiem Ci szczerze Marysiu , że nie powalają z nóg. Zrobiłam pół na pół dynia i ziemniaki ,dałam mąkę i jajko i robiłam jak normalne kopytka , wersja pół-na pół , smakowo nie odbiega bardzo od tych tradycyjnych .Właściwie można robić "na oko" , tak jak te klasyczne kopytka ,ja zagniatam leciutko , tak jak te włoskie , to są mięciutkie ,ale się nie rozłażą . Młodszemu synowi smakowały tak samo jak ziemniaczane ,starszy woli ziemniaczane z podsmażoną cebulką i boczkiem , ja chyba też , choć sos z gorgonzolą , posypany serem twardym( Parmezan , czy Grana Padano ,czy inny) też jest dobry ,choć nie lekkostrawny .
Zdania na temat lasagna warzywnej ,też były podzielone : jeden syn wolał warzywną ,drugi klasyczną z ragu' .
A czy ktoś z Was piekł ciasto dyniowe ? jak smakuje ?
Zdania na temat lasagna warzywnej ,też były podzielone : jeden syn wolał warzywną ,drugi klasyczną z ragu' .
A czy ktoś z Was piekł ciasto dyniowe ? jak smakuje ?
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Dzisiaj u córki będę robiła czeskie knedliczki do gulaszu z indyka , jak ktoś będzie miał ochotę je zrobić podam przepis /to taki co się gotuje w kubkach /
Gosiu też używam do posypania sera Grana Padano , jest u nas dostępny w marketach . Pozdrawiam
Gosiu też używam do posypania sera Grana Padano , jest u nas dostępny w marketach . Pozdrawiam
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Dzięki Halinko, również pozdrawiam .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Wczoraj gotowałam zupę zimową według własnego pomysłu, z dynią i soczewicą
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Na patelni poddusiłam dynię, pieczarki, boczek i cebulę
W osobnym garnku ugotowałam soczewicę zieloną.
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
w garnku ugotowałam warzywa (włoszczyznę) i parę ziemniaków pokrojonych w kostkę liść laurowy ziele angielskie, odcedziłam soczewicę i dodałam do wywaru + całość z patelni.
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Doprawiłam całość
utarłam gałkę muszkatołową, trochę zmielonego kminku kurkumy, zioła tymianek oregano, czosnek i powiem Wam, smakowało wybornie, aaa jeszcze szczypta ostrej papryki. Prawdziwa zupa rozgrzewająca na chłodne dnie, niby trochę przypomina fasolową, ale uważam że jest o niebo lepsza. Dynię utarłam na tarce do frytek, można drobniej pokroić, nie chciałam miksować całości, bo to rezerwuję dla zupy dyniowej.Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Dzięki Beatko za pomysł ! Nie tylko zrobiłaś pożywną, zdrową i rozgrzewającą zupę , ale pomysłowo wykorzystałaś dynię . Kawałki mojej mam zamrożone i po zrobieniu kopytek szukałam innego pomysłu .Włoskie koleżanki robią z niej zupę - krem z grzankami ,ale ja szukałam czegoś ,gdzie dynia nie jest głównym i jedynym smakiem w daniu ,a jedynie dodatkiem, gdyż obawiałam się uprzedzenia z dzieciństwa do jej smaku . Któregoś dnia muszę wypróbować Twój przepis.
Halinko ,robiłam ,może tydzień temu langosze z Twoim śmietanowo-jogurtowym sosem i wszystkim bardzo smakowały . Mnie osobiście jednak , najbardziej smakowały same placki , niepowtarzalny smak ,chociaż do dietetycznych nie należą .Miałabym ochotę spróbować je na słodko ,jeszcze raz dzięki za przepis . Niestety jedyne zdjęcie jakie zrobiłam ,nie mogę pokazać ,gdyż mam problem z przeniesieniem fotek do laptopa.
Halinko ,robiłam ,może tydzień temu langosze z Twoim śmietanowo-jogurtowym sosem i wszystkim bardzo smakowały . Mnie osobiście jednak , najbardziej smakowały same placki , niepowtarzalny smak ,chociaż do dietetycznych nie należą .Miałabym ochotę spróbować je na słodko ,jeszcze raz dzięki za przepis . Niestety jedyne zdjęcie jakie zrobiłam ,nie mogę pokazać ,gdyż mam problem z przeniesieniem fotek do laptopa.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
.
Zupa wygląda apetycznie Beatko. Z ciekawości jak smakuje, chętnie bym ją skosztował.
Chociaż...
Parę miesięcy temu ugotowałem zupę z soczewicy - ale czerwonej, bo podobno lepsza, i mi za bardzo jej smak nie pasował.
Natomiast z reszty soczewicy - nie wiedziałem co z nią zrobić, upiekłem bezglutenowe ciasto .
Zupa wygląda apetycznie Beatko. Z ciekawości jak smakuje, chętnie bym ją skosztował.
Chociaż...
Parę miesięcy temu ugotowałem zupę z soczewicy - ale czerwonej, bo podobno lepsza, i mi za bardzo jej smak nie pasował.
Natomiast z reszty soczewicy - nie wiedziałem co z nią zrobić, upiekłem bezglutenowe ciasto .
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Gosiu , placki można jeść polane gęstą śmietaną 12 lub 18% tak jak stosuję na placki ziemniaczane .Robiłam lazanie mięsną , ale mam ochotę zrobić taką jak ty robiłaś - jarzynową - co dawałaś proszę napisz .
Betti , zupa pewno pyszna ugotuję ją
Betti , zupa pewno pyszna ugotuję ją