Zielone pomidory- co z nimi robić?
Witaj Joanno.
Dżem 40dkg zielonych pomidorów, 60 dkg cukru, około pół szklanki wody, 2 opakowania cukru waniliowego.
Pomidory umyć pokroić w plastry i zostawić na 2 godz, żeby puściły sok. Zagotować cukier z wodą [woda powinna tylko lekko pokryć cukier] syrop gotować do zgęstnienia [ kropla puszczona na talerz powinna zastygnąć]. Na gotujący się syrop wrzucić pomidory[ bez soku] i gotować na małym ogniu 3 dni 1- 5minut od zagotowania 2-też 5 minut od zagotowania 3- zagotować dodać cukier waniliowy, jeszcze chwilę pogotować, gorący nakładać do słoi, nie pasteryzować! Gotowe smacznego!
Przepis z książki.
Dorota
Dżem 40dkg zielonych pomidorów, 60 dkg cukru, około pół szklanki wody, 2 opakowania cukru waniliowego.
Pomidory umyć pokroić w plastry i zostawić na 2 godz, żeby puściły sok. Zagotować cukier z wodą [woda powinna tylko lekko pokryć cukier] syrop gotować do zgęstnienia [ kropla puszczona na talerz powinna zastygnąć]. Na gotujący się syrop wrzucić pomidory[ bez soku] i gotować na małym ogniu 3 dni 1- 5minut od zagotowania 2-też 5 minut od zagotowania 3- zagotować dodać cukier waniliowy, jeszcze chwilę pogotować, gorący nakładać do słoi, nie pasteryzować! Gotowe smacznego!
Przepis z książki.
Dorota
I znowu do Joanny
Sałatka z zielonych pomidorów [ wypróbowana- pycha]
1kg zielonych pomidorów, 30dag cebuli, 2 i 3/4 szklanki wody, około 3/4 szklanki octu 10%, 1łyżka soli, 8 łyżek cukru, pieprz, ziele angielskie- po 8 kulek, 1 duży liść laurowy.
Zdrowe zielone pomidory umyć, pokroić w plastry. Cebulę również. Zagotować wodę z octem, solą, cukrem i przyprawami, ostudzić! Pomidory i cebulę ułożyć warstwami w garnku, zalać zalewą i zostawić w chłodnym pomieszczeniu do następnego dnia. Zalewę zlać i zagotować, Sałatkę przełożyć do słoików, pasteryzować 15-20 minut,
a potem jeść i jeść!
Sałatka z zielonych pomidorów [ wypróbowana- pycha]
1kg zielonych pomidorów, 30dag cebuli, 2 i 3/4 szklanki wody, około 3/4 szklanki octu 10%, 1łyżka soli, 8 łyżek cukru, pieprz, ziele angielskie- po 8 kulek, 1 duży liść laurowy.
Zdrowe zielone pomidory umyć, pokroić w plastry. Cebulę również. Zagotować wodę z octem, solą, cukrem i przyprawami, ostudzić! Pomidory i cebulę ułożyć warstwami w garnku, zalać zalewą i zostawić w chłodnym pomieszczeniu do następnego dnia. Zalewę zlać i zagotować, Sałatkę przełożyć do słoików, pasteryzować 15-20 minut,
a potem jeść i jeść!
Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?
Październik, więc jak co roku jesienią poszukiwane są pomysły jak wykorzystać zielone pomidory. DLatego przygotowaliśmy coś na ten temat w poradniku: Zielone pomidory smażone, kiszone, marynowane. Przepisy na przetwory z zielonych pomidorów
Mam nadzieję, że te przepisy okażą się przydatne. A może macie jakieś własne i sprawdzone?
Mam nadzieję, że te przepisy okażą się przydatne. A może macie jakieś własne i sprawdzone?
Rafał
Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?
Kiszone pomidory przereklamowane, nic specjalnego w smaku i w wyglądzie !!!! sprawdziłam ....
Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?
Tak wygladają kiszone pomidory po ukiszeniu,skórka odchodzi sama i jest twarda jak pergamin a smak pomidorów lekko kwaskowaty,nie są miękkie,ciapowate chyba dobre bedą do sałatek.
Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?
Najlepsze będą na sosy włoskie , cebulę i czosnek przesmażyć i włożyć posiekane pomidory trochę zalewy , przyprawy ziołowe / bazylia , oregano i co tam lubisz/ i sos palce lizać , już nie wspomnę o zupie z kawałkami pomidorów i śmietanką - mniam , mniam . u mnie ju od dawna nie stosuje się przecieru bo to nijak ma się ze smakiem pomidora
Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?
Zrobię wg wakazówek !!
Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?
Mario , zupę możesz lekko podmiksować i u mnie nie lubią pestek więc je usuwam .mmmm5 pisze:Zrobię wg wakazówek !!
Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?
A te nie zielone ale suszone :
Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?
Marysiu, a jak suszysz pomidory? W piekarniku, czy masz suszarkę do owoców i warzyw?
Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?
Palę w piecu , układam na blachach siatki na nózkach i ssssuszę,ssssuszę do znudzenia bo blachy nie moga byc zbyt gorące.Jestem oszczędna nie lubię płacić dużych rachunków.
Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?
Ja suszone w oleju kocham jeść na kromce chleba lub bagietki , które to same pieczemy , dodaję pokrojone do sałatek tych na bazie różnorodnych sałat lub zapiekanek pokrojonych drobno w kostkę lub paski . Olej wykorzystuję do zrobienia sosu vinegret lub do bezpośredniego polania . Ja nie mam swoich suszonych , ale tez żurawiną z B. lubię najbardziej .
Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?
No tak Marysiu, ja jeszcze nie palę w piecu, ale chyba zacznę, bo chcę trochę pomidorów ususzyć. Już narobiłam w słoiki na zupę, teraz chcę trochę suszonych. U mnie zupę pomidorową mogę robić tylko z własnych pomidorów, bo z przecieru gotowego nikt nie lubi, więc go nie używam.
Halinko, ciekawie wygląda Twoja potrawa.
Halinko, ciekawie wygląda Twoja potrawa.
- MagdalenaM
- Witamy na forum!
- Posty: 14
- Rejestracja: 2015-09-17, 13:42
Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?
Suszone pomidory, to fantastyczny dodatek do wielu dań. Zawsze kupuję takie gotowe w słoiczku, ale teraz zastanawiam się nad tym, aby samodzielnie je ususzyć. Czy można po prostu wyłożyć je na blaszce i włożyć do piekarnika z niską temperaturą? Przyznam szczerze, że mam dwie lewe ręce jeśli chodzi o kulinaria...
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas