Mięsa na różne sposoby
Mięsa na różne sposoby
Schab, łopatka lub pierś z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka mięsa
np. łopatka to można dać więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra siewna oraz inne według własnego uznania
Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Całość
zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić
do wrzenia i pogotować 10 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku
przykrytym pokrywką na cała noc. Rano znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mięso i...gotowe. Oczywiście możemy mięso w czasie "leżakowania" w
zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super smaczne.
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka mięsa
np. łopatka to można dać więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra siewna oraz inne według własnego uznania
Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Całość
zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić
do wrzenia i pogotować 10 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku
przykrytym pokrywką na cała noc. Rano znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mięso i...gotowe. Oczywiście możemy mięso w czasie "leżakowania" w
zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super smaczne.
- j-antoszczak
- Powoli się rozkręca
- Posty: 46
- Rejestracja: 2007-12-28, 17:03
- Elżbieta 46
- Zagorzały dyskutant
- Posty: 407
- Rejestracja: 2008-05-16, 08:54
- Elżbieta 46
- Zagorzały dyskutant
- Posty: 407
- Rejestracja: 2008-05-16, 08:54
Żeberka w kapuście
1 kg kapusty kiszonej
1kg żeberek
20 dkg boczku
pętko lub dwa cienkiej wędliny
0,5 kg cebuli
sól i pieprz do smaku.
Moczymy troszkę kapustę aby nie była zbyt kwaśna lub słona (jak lubicie kwaśną to nie moczcie). Odciskamy i dzielimy na 3 części. Kroimy kiełbasę i boczek na plasterki lub kostkę a cebulę np. w piórka i dzielimy to wszystko na 2 części. Następnie przekładamy:
kapusta, żeberka, kiełbasa, boczek, cebula, przyprawy i znów taka sama warstwa a na koniec kapusta. Troszkę to uciskamy w naczyniu i lekko podlewamy olejem (dosłownie ze 3-4 łyżki). Potem do piekarnika albo do prodiża. Musimy to przykryć. I tu jest to najgorsze -musi się to piec ok. 4 godzin w temp. ok 180-200 stopni (wolę ją piec w mniejszej temperaturze dłużej niż odwrotnie). Potem powinno w ciepłym postać przez noc. Oczywiście co jakiś czas mieszamy i wyciągamy kości od żeberek jak już zaczynają odchodzić.
Ilość składników można sobie dobierać indywidualnie ale np. kapusta bez boczku lub kiełbasy nie jest już taka smaczna. Ja lubię takie żeberka z mostka z chrząstkami ale dla gości robię z pasków. Nie każdy lubi chrupać...
Oczywiście można ją jeść od razu ale zapewniam,że taka po nocy jest zupełnie inna w smaku. Warto poczekać. Ewentualnie w alarmowych przypadkach odsmażam ją jeszcze na pateni bez dodawania tłuszczu i też jest całkiem całkiem. Życzę smacznego
1kg żeberek
20 dkg boczku
pętko lub dwa cienkiej wędliny
0,5 kg cebuli
sól i pieprz do smaku.
Moczymy troszkę kapustę aby nie była zbyt kwaśna lub słona (jak lubicie kwaśną to nie moczcie). Odciskamy i dzielimy na 3 części. Kroimy kiełbasę i boczek na plasterki lub kostkę a cebulę np. w piórka i dzielimy to wszystko na 2 części. Następnie przekładamy:
kapusta, żeberka, kiełbasa, boczek, cebula, przyprawy i znów taka sama warstwa a na koniec kapusta. Troszkę to uciskamy w naczyniu i lekko podlewamy olejem (dosłownie ze 3-4 łyżki). Potem do piekarnika albo do prodiża. Musimy to przykryć. I tu jest to najgorsze -musi się to piec ok. 4 godzin w temp. ok 180-200 stopni (wolę ją piec w mniejszej temperaturze dłużej niż odwrotnie). Potem powinno w ciepłym postać przez noc. Oczywiście co jakiś czas mieszamy i wyciągamy kości od żeberek jak już zaczynają odchodzić.
Ilość składników można sobie dobierać indywidualnie ale np. kapusta bez boczku lub kiełbasy nie jest już taka smaczna. Ja lubię takie żeberka z mostka z chrząstkami ale dla gości robię z pasków. Nie każdy lubi chrupać...
Oczywiście można ją jeść od razu ale zapewniam,że taka po nocy jest zupełnie inna w smaku. Warto poczekać. Ewentualnie w alarmowych przypadkach odsmażam ją jeszcze na pateni bez dodawania tłuszczu i też jest całkiem całkiem. Życzę smacznego
Hhehe Joanno takiej ochotki nabrałam, że ............ wczoraj całe popołudnie pichciłam a teraz już nie mogę sie doczekać aż wrócę do domku i mniam mniam mniam Chociaż juz wieczorem zostały podjedzone A miały być na 2 dni
=>Moje Pole<=-Wiola
Schab po góralsku
Kiedyś znajomy podał mi przepis na schab po góralsku. Gdzieś zgubiłam tamten przepis, ale znalazłam podobny.
Schab po góralsku
Składniki:
75 dag schabu z kością,
100 dag kapusty kwaszonej,
4 dag tłuszczu,
15 dag cebuli,
1 dag papryki mielonej,
2 dag mąki,
25 dag śmietany,
1/2 szklanki wody,
2 ząbki czosnku
sól
Wykonanie:
Ze schabu usunąć kość, wykroić kotlety. Kotlety rozbić, posolić, natrzeć roztartym czosnkiem, oprószyć mąką i usmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć je do rondla, dodać usmażoną na złoty kolor, pokrojona w krążki cebulę, paprykę, wodę, dusić około 15 min. Następnie dodać posiekana kapustę i dusić do jej miękkości. Całość zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować lub zapiec w piekarniku.
Ja przygotowywałam nieco inaczej, gdyż zeszkloną cebulę układałam na dnie i część na kotletach, a potem na to pierzynka z kapusty kiszonej i przyznam dawałam jej więcej. Wszystko doprawiałam kminkiem. Gdy rzecz się podpiekła w piekarniku polewałam po wierzchu 18% śmietaną i jeszcze na 15 minut do piecyka.
Przyznam, że bardzo lubię ten smak mięsa, bo smak kapusty zakwasza nieco, a kminek nadaje niesamowitego aromatu. Po kaszubsku polecam potrawę z gór.
Schab w kapuście po góralsku. Wersja z 1 kg kapusty.
Składniki:
1kg kapusty kwaszonej
ok. 70 dag schabu bez kości
półtorej szklanki wywaru z warzyw [może być z kostki]
2 łyżki smalcu lub 4 łyżki oleju
2 cebule
2-4 ząbki czosnku
2 łyżki maki
1 szklanka gęstej śmietany, cukier, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Kapustę grubo posiekać, zalać gorącym wywarem i gotować 30 minut pod przykryciem.
Schab pokroić na kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i mąką, obsmażyć mocno na rozgrzanym tłuszczu. Na pozostałym tłuszczu zrumienić posiekana cebulę, dodać do kapusty, wymieszać, doprawić roztartym czosnkiem, cukrem i pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć równą warstwą połowę kapusty, na niej kotlety i przykryć reszta kapusty. Śmietanę bardzo starannie wymieszać z mąką, lekko osolić i wylać na kapustę. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni C].
Schab po góralsku
Składniki:
75 dag schabu z kością,
100 dag kapusty kwaszonej,
4 dag tłuszczu,
15 dag cebuli,
1 dag papryki mielonej,
2 dag mąki,
25 dag śmietany,
1/2 szklanki wody,
2 ząbki czosnku
sól
Wykonanie:
Ze schabu usunąć kość, wykroić kotlety. Kotlety rozbić, posolić, natrzeć roztartym czosnkiem, oprószyć mąką i usmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć je do rondla, dodać usmażoną na złoty kolor, pokrojona w krążki cebulę, paprykę, wodę, dusić około 15 min. Następnie dodać posiekana kapustę i dusić do jej miękkości. Całość zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować lub zapiec w piekarniku.
Ja przygotowywałam nieco inaczej, gdyż zeszkloną cebulę układałam na dnie i część na kotletach, a potem na to pierzynka z kapusty kiszonej i przyznam dawałam jej więcej. Wszystko doprawiałam kminkiem. Gdy rzecz się podpiekła w piekarniku polewałam po wierzchu 18% śmietaną i jeszcze na 15 minut do piecyka.
Przyznam, że bardzo lubię ten smak mięsa, bo smak kapusty zakwasza nieco, a kminek nadaje niesamowitego aromatu. Po kaszubsku polecam potrawę z gór.
Schab w kapuście po góralsku. Wersja z 1 kg kapusty.
Składniki:
1kg kapusty kwaszonej
ok. 70 dag schabu bez kości
półtorej szklanki wywaru z warzyw [może być z kostki]
2 łyżki smalcu lub 4 łyżki oleju
2 cebule
2-4 ząbki czosnku
2 łyżki maki
1 szklanka gęstej śmietany, cukier, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Kapustę grubo posiekać, zalać gorącym wywarem i gotować 30 minut pod przykryciem.
Schab pokroić na kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i mąką, obsmażyć mocno na rozgrzanym tłuszczu. Na pozostałym tłuszczu zrumienić posiekana cebulę, dodać do kapusty, wymieszać, doprawić roztartym czosnkiem, cukrem i pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć równą warstwą połowę kapusty, na niej kotlety i przykryć reszta kapusty. Śmietanę bardzo starannie wymieszać z mąką, lekko osolić i wylać na kapustę. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni C].