Pysznogłówka - Monarda-cel użytkowy
- Ania Zielonka
- Zagorzały dyskutant
- Posty: 290
- Rejestracja: 2008-09-16, 17:10
Pysznogłówka - Monarda-cel użytkowy
Od roku uprawiam u siebie Pysznogłówkę i chciałam ją polecić:
po 1 - jako bylinę ozdobną w piękne kwiaty i zupełnie bezproblemową
po 2 - jako składnik ciekawego wg. mnie naparu:
-garść melisy
-garść mięty
-cytryna pokrojona w plastry
-do tego czerwone płatki kwiatowe pysznogłówki - daje piękny czerwony kolor
posłodzić cukrem lub miodem do smaku, zalać wrzątkiem i odstawić do zaparzenia
potem odcedzić i schłodzić.
Moim gościom bardzo smakowało
po 1 - jako bylinę ozdobną w piękne kwiaty i zupełnie bezproblemową
po 2 - jako składnik ciekawego wg. mnie naparu:
-garść melisy
-garść mięty
-cytryna pokrojona w plastry
-do tego czerwone płatki kwiatowe pysznogłówki - daje piękny czerwony kolor
posłodzić cukrem lub miodem do smaku, zalać wrzątkiem i odstawić do zaparzenia
potem odcedzić i schłodzić.
Moim gościom bardzo smakowało
Spotkałam się z dodanym całym kwiatem pysznogłówki do takiego napoju, wygląda malowniczo.
Prześliczne kwiaty, bardzo piękna roślina, która osiąga wysokość do 100 cm. Motyle i pszczoły szczególnie ją sobie upodobały, zielone liście są pachnące, jej kwiaty możemy podziwiać w środku lata
Przepis na napar bardzo interesujący i zapewne warty spróbowania, czy miód też może posłużyć za słodzik???
Przepis na napar bardzo interesujący i zapewne warty spróbowania, czy miód też może posłużyć za słodzik???
Re: Pysznogłówka - Monarda-cel użytkowy
Ciekawa propozycja, ale chyba miodu może wrzątkiem nie trzeba zalewać. Zalać wrzątkiem i odstawić do zaparzenia
Re: Pysznogłówka - Monarda-cel użytkowy
Marianno1 oczywiście, że miodu nie zalewamy wrzątkiem, bo traci na swoich wartościach. Słodzimy już po zaparzeniu pysznogłówki.