Topinambur - gdzie kupić, czy warto sadzić w ogrodzie?
-
- Witamy na forum!
- Posty: 19
- Rejestracja: 2007-12-29, 17:25
Topinambur - gdzie kupić, czy warto sadzić w ogrodzie?
Wie ktoś z Was gdzie można dostać bulwy topinamburu?
Kwiat jest uśmiechem rośliny
To chwast. Trudno go później wyplenić. Gotuje się jak ziemniak, można robić z niego też placki ziemniaczane. Mnie osobiście nie smakuje. Nie polecam. Jest to roślina przereklamowana. Gotowane bulwy w smaku przypominają kalafior. Są polecane dla cukrzyków i osób z nadwagą.
-
- Witamy na forum!
- Posty: 19
- Rejestracja: 2007-12-29, 17:25
-
- Witamy na forum!
- Posty: 19
- Rejestracja: 2007-12-29, 17:25
Kwiaty ma podobne do słonecznika (żółte) ale dużo mniejsze i kwitnie od lipca do października.tomek-warszawa pisze:Ja mam dosyć duży ogród przydomowy. Chyba widziałem jego przy stawie, ale nie jestem pewien czy to był topinambur. Czy jego kwiaty pachną? Nadaje się, jako roślina ozdobna czy nie? Chodzi mi oto czy on ładnie wygląda jak zakwitnie
Słonecznik bulwiasty,czy jak kto woli topinambur dobrze spisuje się jako zasłona od strony ulicy czy też między działkami :naszą i sąsiada. Dostarcza olbrzymich ilości bulw i oczywiście tworzy dużo zielonej masy, przydatnej po rozdrobnieniu, do produkcji kompostu.
Co do smaku bulw to muszę przyznać, że bardzo wiele zależy od tego jak się je przyrządzi.
Jego kolejną zaletą jest długi okres kwitnienia,który kończy się dopiero późną jesienią, a więc zdobi ogród, nawet wtedy gdy już praktycznie nic nie kwitnie.
Jak przyrządzić topinambur? 3 najlepsze sposoby!
Co do smaku bulw to muszę przyznać, że bardzo wiele zależy od tego jak się je przyrządzi.
Jego kolejną zaletą jest długi okres kwitnienia,który kończy się dopiero późną jesienią, a więc zdobi ogród, nawet wtedy gdy już praktycznie nic nie kwitnie.
Jak przyrządzić topinambur? 3 najlepsze sposoby!
Topinambur
Niedaleko mojej działki, dużo osób sadzi topinambur, ale dla zwierząt. Mam tego kępę w ogródku, ale słysząc opinie ludzi na temat jego smaku jeszcze nie pokusiłam się, żeby samej spróbować.
U mnie można dostać
Znalazłam taki zapomniany wątek o topinamburze i chciałabym odnowić ten temat i zachęcić wszystkich do uprawiania i spożywania tego wspaniałego warzywa.
Zaczęłam teraz trzeci topinamburowy sezon i jestem pełna podziwu dla tej wspaniałej rośliny. Właśnie wykopałam resztę bulw z zeszłego roku, część wsadziłam z powrotem do ziemi, ale zostało mi jeszcze bardzo dużo i chętnym mogę wysłać, tylko za zwrot kosztów przesyłki lub na wymianę za dowolne roślinki na mój olbrzymi skalniak.
Dlaczego zachęcam do uprawy topinamburów?
Bo:
- mają niesamowite walory zdrowotne
- ładnie wyglądają w ogrodzie np. pod płotem, dorastają ponad 2 metry
- można spożywać je na surowo, są soczyste, chrupiące (takie białe rzodkiewki pozbawione ostrości)
- można robić z nich wspaniałe surówki
- nadają się również do gotowania, pieczenia, smażenia
- są dostępne bardzo późną jesienią i na przedwiośniu, bowiem mogą zimować w gruncie
- nie mają żadnych wymagań
Znalazłam taki zapomniany wątek o topinamburze i chciałabym odnowić ten temat i zachęcić wszystkich do uprawiania i spożywania tego wspaniałego warzywa.
Zaczęłam teraz trzeci topinamburowy sezon i jestem pełna podziwu dla tej wspaniałej rośliny. Właśnie wykopałam resztę bulw z zeszłego roku, część wsadziłam z powrotem do ziemi, ale zostało mi jeszcze bardzo dużo i chętnym mogę wysłać, tylko za zwrot kosztów przesyłki lub na wymianę za dowolne roślinki na mój olbrzymi skalniak.
Dlaczego zachęcam do uprawy topinamburów?
Bo:
- mają niesamowite walory zdrowotne
- ładnie wyglądają w ogrodzie np. pod płotem, dorastają ponad 2 metry
- można spożywać je na surowo, są soczyste, chrupiące (takie białe rzodkiewki pozbawione ostrości)
- można robić z nich wspaniałe surówki
- nadają się również do gotowania, pieczenia, smażenia
- są dostępne bardzo późną jesienią i na przedwiośniu, bowiem mogą zimować w gruncie
- nie mają żadnych wymagań
Topinambur dla zdrowia
Topinambur zawiera witaminy A, B1, B2, B6, C, E a witamin C i B1 ma dwa razy więcej niż ziemniaki. Jest również bogaty w cenne makro- i mikroelementy, zawiera duże ilości cynku, fosforu, żelaza, potasu, wapnia i krzemionki, której jest najlepszym dostarczycielem.
Topinambur zawiera duże ilości inuliny, dzięki której ta roślina może byc bezpiecznie spożywana przez ludzi chorych na cukrzycę. Poza tym, inulina, łącznie z pektynami i błonnikiem, wiąże dużą ilość niepotrzebnych i szkodliwych związków, takich jak metale ciężkie, cholesterol, kwasy tłuszczowe, związki toksyczne oraz pobudza kurczliwość ścian jelit, co powoduje wydalenie zbędnych, szkodliwych substancji oraz regulację fizjologicznych czynności człowieka poprzez normalizację stolca w uporczywych zaparciach.
Inulina podnosi sprawność energetyczną komórek organizmu oraz zapobiega infekcji dróg moczowych.
Jadanie bulw topinambura w dłuższym okresie znacząco poprawia obraz krwi, stabilizuje ciśnienie krwi, wzmacniaja układ obronny człowieka oraz przywracanie prawidłową mikroflorę w przewodzie pokarmowym.
Topinambur można również zaliczyć do roślin o dużym znaczeniu w profilaktyce antynowotworowej.
Mimo tych cennych właściwości należy zacząć jadać topinambur w niewielkich ilościach, aby stopniowo przyzwyczaić organizm do jego trawienia i aby działanie oczyszczające jelita nie było zbyt gwałtowne.
Informacje na temat sposobów wykorzystania topinamburów w kuchni umieszczę w Kąciku smakosza, a może znajdą się na forum jeszcze inne osoby mające topinamburowe doświadczenia
Topinambur zawiera duże ilości inuliny, dzięki której ta roślina może byc bezpiecznie spożywana przez ludzi chorych na cukrzycę. Poza tym, inulina, łącznie z pektynami i błonnikiem, wiąże dużą ilość niepotrzebnych i szkodliwych związków, takich jak metale ciężkie, cholesterol, kwasy tłuszczowe, związki toksyczne oraz pobudza kurczliwość ścian jelit, co powoduje wydalenie zbędnych, szkodliwych substancji oraz regulację fizjologicznych czynności człowieka poprzez normalizację stolca w uporczywych zaparciach.
Inulina podnosi sprawność energetyczną komórek organizmu oraz zapobiega infekcji dróg moczowych.
Jadanie bulw topinambura w dłuższym okresie znacząco poprawia obraz krwi, stabilizuje ciśnienie krwi, wzmacniaja układ obronny człowieka oraz przywracanie prawidłową mikroflorę w przewodzie pokarmowym.
Topinambur można również zaliczyć do roślin o dużym znaczeniu w profilaktyce antynowotworowej.
Mimo tych cennych właściwości należy zacząć jadać topinambur w niewielkich ilościach, aby stopniowo przyzwyczaić organizm do jego trawienia i aby działanie oczyszczające jelita nie było zbyt gwałtowne.
Informacje na temat sposobów wykorzystania topinamburów w kuchni umieszczę w Kąciku smakosza, a może znajdą się na forum jeszcze inne osoby mające topinamburowe doświadczenia
Znane mi są walory tapinanburu,ale umnie przez kilka lat uprwiany był na zieloną masę-pokarm dla bydła,bardzo ekspansywna roślina ,po każdym przycięciu dość szybko odrastała dająć kolejną partię zielonki{krowy bardzo go lubiły}wraz z zmianą profilu w gospodarstwie ,tapinanbur przestaliśmy uprawiać a pojedyńcze karpy mogę jeszcze spotkać w ogrodzie...
Tomku kwiatki tapinanbura wyglądają jak słoneczniki tylko są mniejsze i kilka na jednej łodydze...
Jako smakosz nie będę się wypowiadać na temat walorów smakowych ,bo po prostu ich nie próbowałam...
Tomku kwiatki tapinanbura wyglądają jak słoneczniki tylko są mniejsze i kilka na jednej łodydze...
Jako smakosz nie będę się wypowiadać na temat walorów smakowych ,bo po prostu ich nie próbowałam...
Halinko, piszesz tutaj o uprawie dla bydła. Natomiast dla ludzi jadalne są podziemne bulwy i absolutnie nie zagraża ogrodowi zarośniecie topinamburem. Wystarczą 3-4 rośliny na potrzeby rodziny. Jeśli samoistnie wykiełkuje więcej bardzo łatwo je usunąć.
Poza tym nie wszystkie odmiany są smaczne dla ludzi. Topinambury o lekkim fioletowym zabarwieniu są przeznaczone tylko na paszę dla zwierząt domowych i leśnych.
Odmiana, która posiadam ma doskonały smak, lekko zalatujący słonecznikiem jako że należy do tej samej grupy roślin co słonecznik.
Poza tym nie wszystkie odmiany są smaczne dla ludzi. Topinambury o lekkim fioletowym zabarwieniu są przeznaczone tylko na paszę dla zwierząt domowych i leśnych.
Odmiana, która posiadam ma doskonały smak, lekko zalatujący słonecznikiem jako że należy do tej samej grupy roślin co słonecznik.