Szczepionka mikoryzowa WINOROŚL firmy Mykoflor
Szczepionka mikoryzowa WINOROŚL firmy Mykoflor
Witam, chciałbym się dowiedzieć jaka jest przydatność tej szczepionki mikoryzowej w zależności od podkładki na jakiej jest zaszczepiona winorośl? Przeczytałem wszystkie materiały dotyczące tej szczepionki zamieszczone na stronie producenta i w artykułach, oraz sprawozdaniach z badań nad mikoryzą dla winorośli, i nie znalazłem tam odpowiedzi na to pytanie. Badania przeprowadzane były na różnych odmianach winorośli, ale zawsze jest to jeden i ten sam gatunek - winorośl właściwa (Vitis vinifera). Natomiast chciałbym się dowiedzieć jaka będzie przydatność tej szczepionki w przypadku podkładek dla winorośli, które są zazwyczaj mieszańcami różnych gatunków z rodzaju Vitis pochodzenia Amerykańskiego. Na przykład jeśli podkładką będzie 'Riparia Gloire' która jest gatunkiem winorośli wonnej (Vitis riparia) lub 'Rupestris St. George' która jest gatunkowo winoroślą skalną (Vitis rupestris). Albo coraz częściej u nas stosowana mrozoodporna podkładka 3309C, która jest mieszańcem międzygatunkowym Vitis riparia x rupestris lub najbardziej u nas rozpowszechnione SO4, Binova i Kober 5BB, które są mieszańcami winorośli wonnej i winorośli Berlandiera (Vitis Berlandieri) oraz podkładka Borner, mieszaniec winorośli wonnej oraz (Vitis cinerea). Są jeszcze mieszańce takie jak Vitis acerifolia x riparia czy Vitis berlandieri x rupestris. Jaka w przypadku tych wszystkich gatunków i mieszańców będzie efektywność szczepionki mikoryzowej? Może szczepionka nadaje się jedynie do mikoryzowania korzeni winorośli właściwej a z korzeniami innych gatunków daje mizerne efekty, lub może nawet się nie zawiązuje? Na pewno podkładka winorośli ma znaczenie dla zawiązywania się mikoryzy i jej efektywności o czy piszą Ochmian I., Chełmiński P., Gembara J., 2010: Mikoryza w uprawie winorośli [W:] IV Konferencja Winiarska, Nowości w uprawie winorośli i produkcji win, Kalsk, 22-23 stycznia 2010
Z winoroślą jeżeli chodzi o mikoryzę jest tak jak z innymi gatunkami roślin. Grzyby mikoryzowe nie rozróżniają odmian tak jak my, gdyz dla nich najistotniejszy jest rodzaj botaniczny. Specjalizacja mikoryz chyba jeszcze do tego nie doszła i wiele gatunków grzybów daje mikoryzy z różnymi drzewami jak np. Boletus edulis (borowik). Jeżeli chodzi o doniesienie Pana Gembary, to mimo iż zastosował nasze szczepionki, to jednak chyba nie zastosował zaleceń mikoryzacyjnych. Wyniki są całkiem mylące i nie odpowiadaja rzeczywistości. W innych badaniach do których mam zaufanie, uzyskane zostały wyniki pozytywne. Wracając do wątku, nie widzę potrzeby rozdzielania włosa na czworo i szukania odpowiednich grzybów dla róznych podkładek. Najnowsze izolaty jakie wprowadzamy do produkcji pochodzą z naturalnych stanowisk, gdzie rośnie winorośl i powinny zadowolić każdą jej odmianę. Pozdrawiam
Dla uściślenia to nie tyle odmian co różnych gatunków i ich mieszańców, hybryd i typów. Dzisiejsze podkładki są wielokrotnymi mieszańcami gatunków winorośli pochodzących z różnych kontynentów, ale zawsze jest to rodzaj Vitis. Więc jeśli te grzyby ektomikoryzowe które państwo wyizolowaliście dla winorośli, zachowują się tak samo jak wszystkie inne gatunki ektomikoryzowe, to rzeczywiście nie powinno być różnicy jaki to gatunek czy mieszaniec winorośli, ważne że to winorośl - mikoryza powinna rozwijać się tak samo. Natomiast co do różnicy w skuteczności mikoryzacji różnych podkładek którą zauważył pan Gembara, to może ona się brać z bardzo szerokiej specjalizacji podkładek winorośli. Jeśli na glebie średnio zasobnej w substancje odżywcze zasadzimy winorośl na dwóch różnych podkładkach, przy czym jedna podkładka posiada wysokie wymagania glebowa np. 3309C, a druga przeciwnie - może rosnąc na glebach ubogich odżywczo np. LE-K1, to teoretycznie efekt mikoryzacji może być różny. Podkładka która wymaga gleb żyznych a rośnie na glebie średnio odżywczej, łatwo powinna wejść w związek mikoryzowy ponieważ ma utrudniony dostęp do składników odżywczych a grzyb może jej ten dostęp niejako ułatwić. Podkładka przeznaczona na ubogie siedliska a posadzona na średnio żyznej glebie, ma w zasadzie wystarczającą ilość makro i mikroelementów potrzebną do prawidłowego rozwoju i tutaj efekt mikoryzacji może być mniej skuteczny. Oczywiście to tylko teoria i podana w dużym uproszczeniu, dodatkowo uwzględniająca tylko jeden czynnik czyli żyzność gleby, a jak wiadomo na sam proces zajścia mikoryzy, jej skuteczność i utrzymanie, ma wpływ jeszcze wiele innych czynników.
Re: Szczepionka mikoryzowa WINOROŚL firmy Mykoflor
Witam i doceniam wiedzę fachową, ale grzyb mikoryzowy nie reaguje na taksonomię tylko na sygnały biochemiczne od potencjalnego"żywiciela". Sprawdzenie tych dywagacji jest trudne ale możliwe, gdyż zależy od posiadanych środków finansowych i możliwości czasowych. My robimy doświadczenia bardziej uniwersalne i w warunkach plantacji produkcyjnych. Ostatnie założone w Chorwacji (Istria) u wiodącego producenta i w dodatku doktora mikoryzy na Uniwersytecie we Włoszech. Oceny dotychczasowe wskazują na znaczącą poprawę jakości owoców w wielu parametrach o czym świadczą załączone wyniki doświadczenia w Szwajcarii (Sion) : http://www.mykoflor.pl/cms/index.php/pl ... akosc-wina
Tak więc reasumując wpływ podkładki może zostać w znacznym stopniu zniwelowany działaniem mikoryz a uprawa realna na terenach nawet bardzo trudnych. Pozdrawiam
Tak więc reasumując wpływ podkładki może zostać w znacznym stopniu zniwelowany działaniem mikoryz a uprawa realna na terenach nawet bardzo trudnych. Pozdrawiam