Pokrzywa na różne sposoby:)
Pokrzywa na różne sposoby:)
Dzień dobry.
Mam dość może dziwne pytanie jednak z drugiej strony praktyczne. Otóż chodzi mi o pokrzywę. Po tym jak usłyszałem, że jest to roślina jadalna postanowiłem spróbować i przyznam,że całkiem całkiem to smakuje. Podam swój przepis oraz liczę na odpowiedz i inne przepisy.
-Pokrzywa (około 30 listków) zrywamy ( w rękawiczce bo parzy)
-Zalewany wrzątkiem i trzymamy 4-5 minuty. po tym procesie już nie parzy.
-Szatkujemy i podsmażamy kilka minut na patelni dodając sól pieprz i bazylię
- Dodajemy dwa jaja i śniadanie gotowe.
Samą pokrzywę należy smażyć nie za krótko bo wg. mnie zbyt krótkie smażenie skutkuje tym, że w smaku wyczuwa się ..."zielsko" po lepszym wysmażeniu przypomina w smaku bardziej szpinak.
pozdrawiam
życzę smacznego i oczekuję na inne przepisy.
Mam dość może dziwne pytanie jednak z drugiej strony praktyczne. Otóż chodzi mi o pokrzywę. Po tym jak usłyszałem, że jest to roślina jadalna postanowiłem spróbować i przyznam,że całkiem całkiem to smakuje. Podam swój przepis oraz liczę na odpowiedz i inne przepisy.
-Pokrzywa (około 30 listków) zrywamy ( w rękawiczce bo parzy)
-Zalewany wrzątkiem i trzymamy 4-5 minuty. po tym procesie już nie parzy.
-Szatkujemy i podsmażamy kilka minut na patelni dodając sól pieprz i bazylię
- Dodajemy dwa jaja i śniadanie gotowe.
Samą pokrzywę należy smażyć nie za krótko bo wg. mnie zbyt krótkie smażenie skutkuje tym, że w smaku wyczuwa się ..."zielsko" po lepszym wysmażeniu przypomina w smaku bardziej szpinak.
pozdrawiam
życzę smacznego i oczekuję na inne przepisy.
Pokrzywa
Pozdrawiam!
Pokrzywa to jedno z najbardziej wartościowych ziół i ja robię z niej "szpinak" .
A robię to tak : gotuję pokrzywę całe pędy + liście następnie odlewam wodę a pokrzywę "przekręcam' na maszynce i dalej postępuję jak z szpinakiem.
Do zmielonej pokrzywy dodaję czosnku , śmietany, zasmażam.
Pycha
A wodę po pokrzywie wykorzystuję do robienia wina .
Dodając inne zioła takie jak krwawnik pospolity, perz, dziurawiec i inne zioła gotuję i wywarem zalewam owoce dodając cukru i drożdży winnych.
Wino się robi bez rurki fermentacyjnej
Maciej
Pokrzywa to jedno z najbardziej wartościowych ziół i ja robię z niej "szpinak" .
A robię to tak : gotuję pokrzywę całe pędy + liście następnie odlewam wodę a pokrzywę "przekręcam' na maszynce i dalej postępuję jak z szpinakiem.
Do zmielonej pokrzywy dodaję czosnku , śmietany, zasmażam.
Pycha
A wodę po pokrzywie wykorzystuję do robienia wina .
Dodając inne zioła takie jak krwawnik pospolity, perz, dziurawiec i inne zioła gotuję i wywarem zalewam owoce dodając cukru i drożdży winnych.
Wino się robi bez rurki fermentacyjnej
Maciej
Pokrzywa
Pozdrawiam
Wino ma ma być pożyteczne i smaczne- bo to zależy jakie owoce zalejesz tym wywarem.
Ja to robię z aronią - z którą nie wiem co zrobić a wyrzucić szkoda.
O tyle jest to proste że nie potrzeba rurek fermentacyjnych - a i obejdzie się bez drożdży winnych. Cukru 1 kg na 3-4 litry.
Maciej
Wino ma ma być pożyteczne i smaczne- bo to zależy jakie owoce zalejesz tym wywarem.
Ja to robię z aronią - z którą nie wiem co zrobić a wyrzucić szkoda.
O tyle jest to proste że nie potrzeba rurek fermentacyjnych - a i obejdzie się bez drożdży winnych. Cukru 1 kg na 3-4 litry.
Maciej
Pokrzywa
Pozdrawiam
Jeżeli dodasz cukru i drożdży winnych do wywaru to też otrzymasz wino - ale ja robiłem z głównie z aronią . Aronia też ma właściwości lecznicze.
Robiłem dużo win z dodatkiem aloesu - ale trzeba uważać żeby za dużo nie dać aloesu bo wstrzymuje fermentację.
Maciej
Jeżeli dodasz cukru i drożdży winnych do wywaru to też otrzymasz wino - ale ja robiłem z głównie z aronią . Aronia też ma właściwości lecznicze.
Robiłem dużo win z dodatkiem aloesu - ale trzeba uważać żeby za dużo nie dać aloesu bo wstrzymuje fermentację.
Maciej