Zakładam, że zbierasz Ireno zioła na własne potrzeby, a nie jest twoim celem profesjonalny zbiór ziół. To ostatnie objęte jest swoimi własnymi przepisami, które każdy łatwo uzyska u pracodawcy.irena4476 pisze: Jestem młodym i chętnym do nowych odkryć zielarzem potrzebującym jednak podstawowych porad specjalistów, dlatego proszę was zielarze o pomoc.
Pozdrawiam
Irena
Mogę natomiast przekazać ci swoją wiedzę w tej materii bo w różnych źródłach podawane są najczęściej podobne sposoby (te ogólne podałem w swoim Blogu Zielarskim).
Co do szałwii to sprawa jest prosta. Zbieramy liście Folium Salviae (bez łodyg i bez kwiatów) w początkowym okresie kwitnienia rośliny. Co zrobić jeśli jest w zaawansowanym stadium kwitnienia? Także możemy zrywać liście ale musimy liczyć się z tym że tych pożądanych substancji (leczniczych) będzie mniej. Dla kulinarnych zastosowań zrywamy liście przez cały sezon.
Aha, ścinamy całe pędy wraz z liśćmi, a ponownego zbioru dokonujemy na początku sierpnia.
Z tymiankiem jest inaczej. Ścinamy go 7-10 cm nad ziemią na początku kwietnia. Jeśli roślina jest duża powtarzamy zbiór 1-2 razy w ciągu roku. Tutaj zbieramy ziele Herba Thymi.
Więcej: tymianek pospolity - uprawa, właściwości lecznicze, zastosowanie
Cząber występuje jako surowiec (przyprawa lub zioło lecznicze) jako jednoroczny cząber ogrodowy lub wieloletni cząber górski. Ten pierwszy zbieramy (ziele Herba Satureiae) na początku kwitnienia ścinając go ok. 5 cm nad ziemią.
Mam w ogrodzie cz. górski i postępuję podobnie jak z tym jednorocznym ale ścinanie wykonuję kilka cm nad zdrewniałymi pędami na przełomie lipca i sierpnia.
Uwaga: ogólnie jeśli roslina nie tworzy zdrewniałych pędów to ścinamy ją nisko nad ziemią ale staramy się pozostawić ok. 1/3 wys. na odtworzenie części nadziemnej. Wyjątek to wspomniany cząber górski i np. bylica boże drzewko.
Powodzenia życzę