Pierniczki
- dawidbanan
- Lubi podyskutować
- Posty: 89
- Rejestracja: 2010-11-25, 19:07
Pierniczki
Dziś piekłem pierniczki:
Przepis na pierniczki:
Składniki:
250 g drobnego cukru
250 g płynnego miodu (np. lipowego)
100 ml mocnej kawy
300 g masła
800 g mąki pszennej
1 łyżka sody oczyszczonej
skórka drobno starta z pomarańczy
opakowanie przyprawy korzennej (lub własna kompozycja)
Przygotowanie:
Cukier, miód, kawę i masło topimy w garnku na małym ogniu (cukier musi się dokładnie stopić), studzimy nieco (przed dodaniem reszty składników, masa powinna być lekko ciepła). Następnie dodajemy przesianą mąkę (partiami, na zmianę z przyprawą korzenną i skórką z pomarańczy), a w międzyczasie dodajemy sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody. Na początku procesu przygotowywania ciasta, masę ucieramy np. berłem, a potem ugniatamy ręką. Ciasto wkładamy do miski (najlepiej ceramicznej), przykrywamy ściereczką i odstawimy w chłodne miejsce - minimum na jedną noc, im dłużej tym lepiej.
Przepis na lukier:
2 białka z dużych jaj miksujemy z 3 szklankami cukru pudru (kilka minut, mikserem na średnich obrotach), na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i miksujemy, aż całość będzie biała i aksamitna. Można dodać aromat np. pomarańczowy i barwniki spożywcze.
Przepis na pierniczki:
Składniki:
250 g drobnego cukru
250 g płynnego miodu (np. lipowego)
100 ml mocnej kawy
300 g masła
800 g mąki pszennej
1 łyżka sody oczyszczonej
skórka drobno starta z pomarańczy
opakowanie przyprawy korzennej (lub własna kompozycja)
Przygotowanie:
Cukier, miód, kawę i masło topimy w garnku na małym ogniu (cukier musi się dokładnie stopić), studzimy nieco (przed dodaniem reszty składników, masa powinna być lekko ciepła). Następnie dodajemy przesianą mąkę (partiami, na zmianę z przyprawą korzenną i skórką z pomarańczy), a w międzyczasie dodajemy sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody. Na początku procesu przygotowywania ciasta, masę ucieramy np. berłem, a potem ugniatamy ręką. Ciasto wkładamy do miski (najlepiej ceramicznej), przykrywamy ściereczką i odstawimy w chłodne miejsce - minimum na jedną noc, im dłużej tym lepiej.
Przepis na lukier:
2 białka z dużych jaj miksujemy z 3 szklankami cukru pudru (kilka minut, mikserem na średnich obrotach), na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i miksujemy, aż całość będzie biała i aksamitna. Można dodać aromat np. pomarańczowy i barwniki spożywcze.
"Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
- dawidbanan
- Lubi podyskutować
- Posty: 89
- Rejestracja: 2010-11-25, 19:07
- dawidbanan
- Lubi podyskutować
- Posty: 89
- Rejestracja: 2010-11-25, 19:07
Pierniczki wyglądają apetycznie Bardzo ładnie je ozdobiłeś, oby tylko dotrwały do świąt
Pozdrawiam Halina
Moja oaza spokoju
Moja oaza spokoju
- Elzbieta M
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 7949
- Rejestracja: 2010-09-22, 20:16
Dawidzie , jesteś wszechstronnie uzdolniony . Czym jeszcze nas zadziwisz?
Zapraszam do siebie - Elżbieta M
Jest takie miejsce, a w nim me oczko i skalniak
Jest takie miejsce cz.2
Mieczyki Elżbiety
Jest takie miejsce, a w nim me oczko i skalniak
Jest takie miejsce cz.2
Mieczyki Elżbiety
- dawidbanan
- Lubi podyskutować
- Posty: 89
- Rejestracja: 2010-11-25, 19:07
Pierniki
Choć jestem "starą"gospodynią nie umiem upiec piernika , a marzą mi się małe pierniczki. Czy któraś z Pań ma przepis, który wyjdzie na 100%.
Kiedyś jak byłam młodą mężatką upiekłam takie "kamienie", że nikt ich nie chciał jeść Tak się skutecznie zniechęciłam, że już nigdy nie próbowałam. Wiem, wiem można kupić, ale to nie to samo Wiem, że niektóre muszą leżakować, ale może są takie nieleżakujące .
Kiedyś jak byłam młodą mężatką upiekłam takie "kamienie", że nikt ich nie chciał jeść Tak się skutecznie zniechęciłam, że już nigdy nie próbowałam. Wiem, wiem można kupić, ale to nie to samo Wiem, że niektóre muszą leżakować, ale może są takie nieleżakujące .
pozdrawiam Elżbieta
Elu, ja będę piekła wg tego przepisu z netu, myślę że będą smaczne
http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3 ... caid=6b6f9
http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3 ... caid=6b6f9
Pozdrawiam Halina
Moja oaza spokoju
Moja oaza spokoju
Podaję przepis który dostałam niedawno i wykorzystałam już, a pierniczki nam smakują
Przepis generalnie jest ponoć na piernik kakaowy, ale znajoma która mi go dała też zrobiła z niego pierniczki.
1 kg mąki
2 op. przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
2 dkg amoniaku (1 łyżka równa rozpuszczona w wodzie)
1 paczka cynamonu
1/2 kg cukru
1/2 kg miodu
1/4 kg tłuszczu
4 jajka
To przepis na piernik, a dodatkowo do pierniczków dodajemy
2 łyżki śmietany (słodkiej) i proszek do pieczenia
oraz sporo więcej mąki - ale to można dodać na koniec
Mąka, kakao, przyprawy i cynamon wymieszać. Tłuszcz, cukier, miód - rozpuścić. Gorące wlać do mąki, dodać śmietanę, jajka i amoniak. Wyrobić ciasto.
Ciasto teraz jest bardzo klejące więc nie da się wywałkować z niego płatu do wycinania pierniczków, dlatego trzeba dodać teraz więcej mąki. Niestety nie podam ile, gdyż dodawałam "na oko", lecz musi być jej tyle, aby się udało rozwałkować i wycinać kształty.
Piekę w elektrycznym piekarniku więc temp. stała wynosi ok. 200 C. Gdy piekarnik jest rozgrzany wystarczy pierniczkom ok. 10 min. Piekę na papierze. Pierniczki są miękkie gdy się je wyjmuje po tym czasie i trzeba chwileczkę poczekać, aż ostygną, wówczas dadzą się zdjąć z papieru bez problemu.Są praktycznie gotowe do jedzenia po wystygnięciu.
Zdobienie już wg uznania
Przepis generalnie jest ponoć na piernik kakaowy, ale znajoma która mi go dała też zrobiła z niego pierniczki.
1 kg mąki
2 op. przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
2 dkg amoniaku (1 łyżka równa rozpuszczona w wodzie)
1 paczka cynamonu
1/2 kg cukru
1/2 kg miodu
1/4 kg tłuszczu
4 jajka
To przepis na piernik, a dodatkowo do pierniczków dodajemy
2 łyżki śmietany (słodkiej) i proszek do pieczenia
oraz sporo więcej mąki - ale to można dodać na koniec
Mąka, kakao, przyprawy i cynamon wymieszać. Tłuszcz, cukier, miód - rozpuścić. Gorące wlać do mąki, dodać śmietanę, jajka i amoniak. Wyrobić ciasto.
Ciasto teraz jest bardzo klejące więc nie da się wywałkować z niego płatu do wycinania pierniczków, dlatego trzeba dodać teraz więcej mąki. Niestety nie podam ile, gdyż dodawałam "na oko", lecz musi być jej tyle, aby się udało rozwałkować i wycinać kształty.
Piekę w elektrycznym piekarniku więc temp. stała wynosi ok. 200 C. Gdy piekarnik jest rozgrzany wystarczy pierniczkom ok. 10 min. Piekę na papierze. Pierniczki są miękkie gdy się je wyjmuje po tym czasie i trzeba chwileczkę poczekać, aż ostygną, wówczas dadzą się zdjąć z papieru bez problemu.Są praktycznie gotowe do jedzenia po wystygnięciu.
Zdobienie już wg uznania