Kuchenne sposoby na...
Kuchenne sposoby na...
Drogie Panie, drodzy Panowie
Czy zdarzyło się wam robić cuda w kuchni jakie się nie śniły nawet filozofom? Jeżeli tak to proszę, opiszcie je.
Może ktoś na ich podstawie znajdzie właśnie Kuchenny sposób na...
Ja opiszę jako pierwszy moją przypadłość:
Któregoś dnia, mając kawał mięsiwa postanowiłem z ciekawości użyć pojemnik blendera z ostrzem miksującym do pomielenia mięsa na kotlety mielone! (A może do zmiksowania ?)
Muszę zaraz sprostować że posiadam ręczną maszynkę do mielenia mięsa, ale ilość do zmielenia była nie wielka, przez co nie widziałem sensu aby rozkładać ją, mając pod ręką wspomniany wyżej blender.
Zresztą jak wielu pamięta, w dawnych czasach a może i jeszcze i dzisiaj ktoś zamiast mielić, siecze drobno mięsko na kotlety nie mielone a siekane.
Ja kucharz amator, miałem właśnie cichą nadzieję że takie siekane mięsko z blendera mi wyjdzie.
Guzik! Po zmiksowaniu okazało się że konsystencja mielonego jest podobna do tego ze sklepu, nic innego.
Używając maszynki do zmielenia mięska, używam sitka o jak największych oczkach. Wtedy smak kotletów jest zupełnie inny. Nie mniej pomysł użycia blendera do zmiksowania mięsiwa uważam za godny uwagi, szczególnie jak jest go za dużo.
Czy zdarzyło się wam robić cuda w kuchni jakie się nie śniły nawet filozofom? Jeżeli tak to proszę, opiszcie je.
Może ktoś na ich podstawie znajdzie właśnie Kuchenny sposób na...
Ja opiszę jako pierwszy moją przypadłość:
Któregoś dnia, mając kawał mięsiwa postanowiłem z ciekawości użyć pojemnik blendera z ostrzem miksującym do pomielenia mięsa na kotlety mielone! (A może do zmiksowania ?)
Muszę zaraz sprostować że posiadam ręczną maszynkę do mielenia mięsa, ale ilość do zmielenia była nie wielka, przez co nie widziałem sensu aby rozkładać ją, mając pod ręką wspomniany wyżej blender.
Zresztą jak wielu pamięta, w dawnych czasach a może i jeszcze i dzisiaj ktoś zamiast mielić, siecze drobno mięsko na kotlety nie mielone a siekane.
Ja kucharz amator, miałem właśnie cichą nadzieję że takie siekane mięsko z blendera mi wyjdzie.
Guzik! Po zmiksowaniu okazało się że konsystencja mielonego jest podobna do tego ze sklepu, nic innego.
Używając maszynki do zmielenia mięska, używam sitka o jak największych oczkach. Wtedy smak kotletów jest zupełnie inny. Nie mniej pomysł użycia blendera do zmiksowania mięsiwa uważam za godny uwagi, szczególnie jak jest go za dużo.
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Kuchenne sposoby na...
Ziemniaczki i jarzynki rosną jeszcze w ogrodzie i nie po drodze im na obiad
Re: Kuchenne sposoby na...
Oj! Nie po drodze było jarzynkom na obiad.
Jak mówi przysłowie: Co się odwlecze to nie uciecze. Zatem ziemniaczki z jarzynką niech mają się lepiej na baczności!
Jak mówi przysłowie: Co się odwlecze to nie uciecze. Zatem ziemniaczki z jarzynką niech mają się lepiej na baczności!
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Kuchenne sposoby na... - Kompot z rabarbaru
Rabarbar, - fantastyczna roślina dzięki której mam pierwsze wiosenne plony z mojego ogródka.
Czy i ty możesz pochwalić się rabarbarem z własnego ogródka, a nie kupionym na rynku?
Jeżeli nie, to zachęcam do zapoznania się z artykułem o rabarbarze, do którego prowadzi poniższy cytat, a za nim link przekierowujący do Poradnika Ogrodniczego, gdzie znajdziecie cały artykuł.
1. Przynieś z ogrodu pęczek rabarbaru, uszykuj dwa jabłuszka, garnek i odrobinę cukru.
Następnie obierz jabłka ze skórki, pokrój na plastry, oraz umyj i pokrój rabarbar.
2. Całość wrzuć do garnka, nasyp odrobinę cukru (według uznania), zalej odpowiednią ilością wody, postaw na ogień i gotuj do miękkości.
3. Po ostudzeniu podawaj do obiadu, lub pij samodzielnie, dla ochłody i ugaszenia pragnienia.
Smacznego!
Czy i ty możesz pochwalić się rabarbarem z własnego ogródka, a nie kupionym na rynku?
Jeżeli nie, to zachęcam do zapoznania się z artykułem o rabarbarze, do którego prowadzi poniższy cytat, a za nim link przekierowujący do Poradnika Ogrodniczego, gdzie znajdziecie cały artykuł.
Dzisiaj proponuje kompocik z rabarbaru, z dodatkiem jabłek.Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum), zwany również rzewieniem ogrodowym, jest jednym z ponad 20 gatunków należących do rodziny rdestowatych i najczęściej spotykany w uprawie rodzimej. Kiedyś chętnie uprawiany, jednak w ostatnich latach nieco zapomniany. Być może dlatego, że jego zbiór i spożycie trwa przez bardzo krótki, wiosenny okres. Mimo to warto się nim ponownie zainteresować i skusić na jego uprawę, gdyż ciasto z rabarbarem lub rabarbarowy kompot, mają naprawdę wyjątkowy i niepowtarzalny smak, znany nam głównie z dzieciństwa. Poza tym rabarbar to roślina mało kłopotliwa w uprawie, doskonała do uprawy amatorskiej.
Czytaj więcej -Rabarbar ogrodowy - uprawa na działce, odmiany, zastosowanie
1. Przynieś z ogrodu pęczek rabarbaru, uszykuj dwa jabłuszka, garnek i odrobinę cukru.
Następnie obierz jabłka ze skórki, pokrój na plastry, oraz umyj i pokrój rabarbar.
2. Całość wrzuć do garnka, nasyp odrobinę cukru (według uznania), zalej odpowiednią ilością wody, postaw na ogień i gotuj do miękkości.
3. Po ostudzeniu podawaj do obiadu, lub pij samodzielnie, dla ochłody i ugaszenia pragnienia.
Smacznego!
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Kuchenne sposoby na...
Kompot może być ,ale ja zdecydowanie lubię kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką.Mmmmmm
Re: Kuchenne sposoby na...
Ja jestem łasuchem - lubię i jedno i drugie Trzeba korzystać bo rabarbar jest przez krótki czas w roku
Rafał
Re: Kuchenne sposoby na...
Kompot rabarbarowy wspomnienie dzieciństwa, ale od zeszłego roku i u mnie na działce zawitał.
Re: Kuchenne sposoby na...
Chi, chi, chi,
Moi drodzy, nawet nie zauważyliście że na jednym zdjęć które mieści się w kolarzu, widać surowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, które czekało na wsadzenie do pieca. Oprócz kompotu był też placek drożdżowy z...
Pogodynko, pisząc ciasto kruche masz na myśli placek skubany, czy tradycyjne kruche?
Poniżej wstawiłem podgląd wspomnianego wyżej zdjecia:
Moi drodzy, nawet nie zauważyliście że na jednym zdjęć które mieści się w kolarzu, widać surowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, które czekało na wsadzenie do pieca. Oprócz kompotu był też placek drożdżowy z...
Pogodynko, pisząc ciasto kruche masz na myśli placek skubany, czy tradycyjne kruche?
Poniżej wstawiłem podgląd wspomnianego wyżej zdjecia:
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Kuchenne sposoby na...
Tadziu, konsystencję mięsa można ustawić poprzez czas działania blendera. Tak robię i sobie chwalętadek pisze:Guzik! Po zmiksowaniu okazało się że konsystencja mielonego jest podobna do tego ze sklepu, nic innego.
Kiedyś grubo mielone mięso zwało się stekiem w odróżnieniu od kotleta mielonego drobno.
Do mięsa wyrywam z ogrodu dorodny zeszłoroczny por i doprawiam szczypiorem, czy inną siedmiolatką z upłynnieniem jabłek, które całkiem dobrze jeszcze się trzymają.
Re: Kuchenne sposoby na...
Halszko, mieląc mięsko w blenderze, również staram się jego konsystencję ustalić długością pracy noża blendera.
Mielenie w tym urządzeniu jest zaskakująco szybkie, i proste.
A co do steków siekanych nożem, to za dawnych czasów, jak nie było jeszcze chłodziarek, to podobno dochodziły jeszcze posiekane nożem muchy... Wiesz coś o tym?
O tym obrzydlistwie czytałem kiedyś w książce podróżniczej, ale nie pamiętam już jej tytułu...
Mielenie w tym urządzeniu jest zaskakująco szybkie, i proste.
A co do steków siekanych nożem, to za dawnych czasów, jak nie było jeszcze chłodziarek, to podobno dochodziły jeszcze posiekane nożem muchy... Wiesz coś o tym?
O tym obrzydlistwie czytałem kiedyś w książce podróżniczej, ale nie pamiętam już jej tytułu...
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Kuchenne sposoby na...
Tadziu
...u brudasków jeszcze i teraz to się zdarza.
Ludzie dawali sobie radę, pamiętam jeszcze u babci szafę do której sprowadzało się lód...
i połacie mięsa zasolonego w beczkach...i wiszące na strychu szynki balerony i boczki - to dopiero była smakowita wędlina. Moim zdaniem lodówki wyjaławiają żywność ze smaku i zapachu, coś mi z tej filozofii zostało bo używam lodówki dorażnie, dla małej ilości żywności w bardzo krótkim czasie.
Bardzo często szukam smaków dzieciństwa i niestety nie odnajduję ich. Moje pokolenie wie co straciło
Współczesną żywność "je się oczami" (sposób podania, wyeksponowania) - gorzej ze smakiem...
...u brudasków jeszcze i teraz to się zdarza.
Ludzie dawali sobie radę, pamiętam jeszcze u babci szafę do której sprowadzało się lód...
i połacie mięsa zasolonego w beczkach...i wiszące na strychu szynki balerony i boczki - to dopiero była smakowita wędlina. Moim zdaniem lodówki wyjaławiają żywność ze smaku i zapachu, coś mi z tej filozofii zostało bo używam lodówki dorażnie, dla małej ilości żywności w bardzo krótkim czasie.
Bardzo często szukam smaków dzieciństwa i niestety nie odnajduję ich. Moje pokolenie wie co straciło
Współczesną żywność "je się oczami" (sposób podania, wyeksponowania) - gorzej ze smakiem...
Kuchenne sposoby na... niedzielną babkę
Na poniższym zdjęciu przedstawiam wam dużą, na sześciu jajkach, babkę wielkanocną, którą upiekłem na pierwszą lipcową niedzielę zwykłą, aby domownicy mieli coś smacznego do kawy.
Na tą babkę będziecie potrzebowali:
- Kostkę masła
- 6 jaj
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 dużą łyżkę octu
Margarynę utrzyjcie z cukrem do białości, i dodawajcie do masy ciągle mieszając po jednym całym jajku.
Po połączeniu jajek, cukru, i masła wsypcie proszek do pieczenia i dodawajcie po trochu mąkę.
Na końcu gdy ciasto naszej babki będzie miało gładką konsystencje, dodajcie ocet i jeszcze trochę mieszajcie.
Ciasto wylejcie do baaardzo dużej formy babkowej, i pieczcie według zaleceń producenta piekarnika.
Ja moją babkę piekłem godzinę i piętnaście minut.
Po tym czasie wyszło mi coś takiego:
=========== ======================================
Zioła w domu
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Kuchenne sposoby na...
Czy ktoś z Was drodzy użytkownicy Ogrodowego Forum, zgadnie co przedstawiłem za poniższych fotografiach?
Jako podpowiedź powiem wam, że to coś postawiłem na stół jako deser, i nawet było dobre...
- Przepis znalazłem w Internecie.
Jako podpowiedź powiem wam, że to coś postawiłem na stół jako deser, i nawet było dobre...
- Przepis znalazłem w Internecie.
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Kuchenne sposoby na...
Takie roladki z owocami mogą być z każdego ciasta.
W zapasach w lodówce zawsze mam gotowe francuskie ciasto, które nadziewam tym co się nawinie - na słodko lub pikantnie,
Zdradzisz tajemnicę?
W zapasach w lodówce zawsze mam gotowe francuskie ciasto, które nadziewam tym co się nawinie - na słodko lub pikantnie,
Zdradzisz tajemnicę?